14.06.2024 | 19:44

Древноримският път Виа Апиа е препоръчан за списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Древноримският път Виа Апиа е препоръчан от Международния съвет за паметници и забележителности ICOMOS да влезе в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това обяви министърът на културата на Италия Дженаро Санджулиано.

Кандидатурата е издигната от Министерството на културата на Италия с участието на четири региона – Лацио, Кампания, Пулия и Базиликата през чийто територии преминава древният римски път с все още негови налични останки. Виа Апиа носи името на римския цензор Апий Клавдии Цек, под чието ръководство е построен този път преди 2300 години. 

Известен още като Reggina Viarum – в смисъл на Царския път, той започва от Порта Капена в Рим и е достигал до Капуа, а след това продължен до Бриндизи на Адриатическо море като важна връзка на Римската Империя от това пристанище към Гърция и Изтока. Смята се, че това е уникално инженерно дело на античността. 

Препоръката за Виа Апиа ще бъде представена за одобрение на сесията в Ню Делхи на 21 юли .След одобряване кандидатурата на Via Appia – Regina Viarum , Италия ще има 60 обекта, признати за световно наследство от ЮНЕСКО . 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights