22.06.2024 | 18:40

ДЪРЖАВЕН АРХИВ ДОБРИЧ С ИЗЛОЖБА ЗА ТОДОР РАЧИНСКИ

Директорът на Държавен архив Добрич Деляна Фудулова, снимки: Ангел Радилов, "Подиум"

С документална изложба, посветена на 95 години от рождението на известния селекционер на пшеница в Ген. Тошево Тодор Рачински, Държавен архив – Добрич отбелязва Международният ден на архивите – 9 юни, съобщи за „Подиум“ директорът на Държавен архив Добрич Деляна Фудулова.
Тодор Рачински е роден през юли 1929 година. Документите в архива са дарени от неговата съпруга Цветана Рачинска. Тя е предоставила за съхранение снимки, бележници с негови записки, грамоти, свързани с професионалния път на известния селекционер. Той е награждаван с редица награди, ордении. Изложени са записки, десиртации, авторски свидетелства за изобритените сортови пшеница. Тодор Рачински е бил представител на България в Съвета за икономическа взаимопомощ.
От 1963 г.той е научен сътрудник – селекционер на пшеница в Института по пшеницата и слънчогледа в гр. Генерал Тошево. През 1965 г. защитава дисертация, по-късно е хабилитиран като ст.н.с. I ст.
От декември 1974 година е директор на Института и работи в него до своята кончина на 26 декември 1980 година,загинал при катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights