26.05.2024 | 3:41

Държавен куклен театър – Стара Загора кани театри за участие в Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“

Сдружение с нестопанска цел “Пиеро“ и Държавен куклен театър -Стара Загора обявяват отворена покана за участие в селекцията на 13-ото издание на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Събитието ще се проведе от 24 до 29 септември 2023 г. Това обяви за БТА Таня Калчева, председател на сдружението.

Крайният срок за предложения е 31 декември 2022 г.

Броят на участниците до пандемията беше между 350-400 души, уточни за БТА Таня Калчева.  По думите й желанието на инициаторите е на старозагорска сцена да се представят куклени театри от Азия, Африка, САЩ и Европа. Жури с председател директора на фестивала Дарина Петкова определя трупите, които ще вземат участие във форума.  

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” е създаден през 2000 г. по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “Пиеро”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното – театър за възрастни в кукления театър.

Фестивалът се провежда като биенале от 24 до 29 септември. Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “Пиеро”, Министерство на културата и с организационната подкрепа на АКТ УНИМА България. Като съорганизатори на фестивала участват и сдружения с идеална цел, дружества, фирми и други организации.

Като съпътстващи прояви международният куклено-театрален фестивал “Пиеро” организира теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство, концерти.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights