23.05.2024 | 5:12

“Египетско слънце“ – омагьосваща вечер с вглъбеността и мъдростта на Изтока

Снимка: SY11

В едно от големите музикални събития на настъпващата пролет се превърна рециталът на оперната звезда на арабския свят Фатма Саид в партньорство с английския пианист Джоузеф Мидълтън от поредицата “Съкровени гласове“ на сцената на зала “България“. Това беше един различен, красив и запомнящ се камерен концерт. В първата част двамата музиканти ни поднесоха песни от Моцарт, Шуберт и Шуман. Ще напомня, че египетският сопран Фатма Саид е възпитаничка на Музикалната академия “Ханс Айслер“ в Берлин и, както сподели в първото си интервю за българска медия преди концерта, много цени германския романтичен песенен репертоар и Шуман е един от любимите й композитори. Също така обяви, че голяма част от това, което ще чуем в зала “България“, ще влезе в предстоящия й албум, върху който работи в момента. Бях впечатлена от отличното й произношение, от умението й да изгражда вълнуващо кратката музикална форма на песента. Тя сякаш разказваше малки истории. Редуваха се мечтателни, тъжни и закачливи картини. Подбирайки песни от различни вокални цикли, сякаш беше съставила нови, свои цикли, та се колебаех дали да ръкопляскам между песните или да се наслаждавам тихо на новото цяло, което ми поднася.

Във втората част прозвуча музика от испански автори, за която Фатма Саид беше споделила, че е другата й страст. Слушахме песни от Мануел де Файя, Фернандо Обрадорс и Хосе Серано Симеон – повечето от тях са от дебютния албум на младата звезда “Светлината“, както и последната песен от програмата, “Подай ми флейтата и пей“ от ливанския композитор Наджиб Ханкаш по едноименната поема на Халил Джубран. В тази част бяхме завладени не толкова от испанската страст, колкото от вглъбеността, мъдростта и безвремието на Изтока, който е оплодил и испанската култура. Тук Фатма Саид, която има прецизна интонация и отлична вокална техника, просто ни зашемети с няколко безкрайно дълги тонове! Усетихме аромата на Изтока – отново, не в претрупване на ярки багри, а в магическата орнаментика. Още се чувствам обгърната от аромата на този концерт, като от финалните акорди на висококласен парфюм, дълго след като връхните нотки са отлетели и сърцевината се е разгърнала.

Не мога да пропусна отличното партньорство на английския пианист Джоузеф Мидълтън. Фатма Саид посочи в интервюто ни, че изключително разчита на него, и с право! Той я следва абсолютно, до степен сякаш да се разтвори в нейната песен. Двамата ни подариха два прекрасни биса – “Тhe way you look tonight“ от филма “Swing Time“ и ощеедна песен от много успешния и удостоен с престижни награди албум на Фатма Саид “Светлината“ – “Дъщерята на султана“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights