15.07.2024 | 8:12

Екологията представена чрез театъра

Снимка: greenethics.eu

Театралните ателиета, посветени на премиерния това лято спектакъл „лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?“ ще дадат възможност на участниците да навлязат в творческия процес на изграждане на театралната игра „лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?“, интегрираща в себе си две утвърдени европейски практики. Авторите на спектакъла са Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански. Те ще поканят участниците зад кулисите, за да ги запознаят с използваните похвати, характерни за импровизационния театър, както и да развият драматургичния им потенциал, свързан с пресъздаването на научна информация (на екологична тематика).

Събитието ще се състои на 15, 16 и 17 юли 2024 г., от 10:00 до 13:30 ч. в Национален студентски дом, гр. София. Театралните ателиета се реализират от екипа на Фондация за предприемачество, култура и образование като част от проекта Green Ethics, съфинансиран по програма „Творческа Европа“ и Националeн фонд „Култура“. Проектът се стреми към стимулиране на критичното мислене и гражданската ангажираност по отношение на взаимодействието ни с природата. Изпълнението му се осъществява в сътрудничество с 18 партньори от 12 европейски държави, сред които България, Германия, Гърция, Испания, Италия (водещ партньор), Латвия, Нидерландия, Полша, Португалия, Сърбия, Унгария и Швеция. Подробности разказа Мария Велева, координатор на проекта в екипа на Фондация за предприемачество, култура и образование.

„Поставихме въпроса дали сме леко закъснели и за какво бързаме, но отговора ще търсим всички заедно, тъй като театралното представление е доста интерактивно и се развива под формата на игра. Това ще бъде засегнато и в театралните ателиета, понеже те ще дадат възможност на всички желаещи да се включат в процесите на създаване на самия спектакъл“, каза тя.

По думите й разработването на спектакъла е започнало от факти, които са за опазването на околната среда и тръгвайки оттук цялата тази информация минава през драматургизирането, за да може да се представи на публиката по интересен игрови формат. Един от фокусите на театралните ателиета е как може една фактологична и достоверна информация да бъде представена по интересен и забавен начин на публиката чрез средствата на театъра.

„Поставяме въпроса дали сме леко закъснели и фокусът е върху устойчивостта на живота, който живеем днес. Същевременно се представят и реални утвърдени европейски практики за по-устойчива театрална продукция“, сподели Велева.  

Всички желаещи актьори и хора с интерес към сценичните изкуства могат да се включат. Крайният срок за записване за участие в театралните ателиета: 9 юли, 2024 г., а повече информация може да бъде намерена на страницата в социалните мрежи на Фондация за предприемачество, култура и образование. Премиерата ще бъде в Топлоцентрала на 30 юли 2024 г. от 20:00 ч.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights