28.02.2024 | 15:33

Екскурзоводът Диана Пиперова организира разходка из църкви и параклиси във Виена

Снимка: „Melange Bulgaren“

На разходка с екскурзовода Диана Пиперова кани сънародниците ни блогът на българите в Австрия „Melange Bulgaren“. Тя е планирана за 7 октомври, а маршрутът ѝ включва посещение на параклиси и църкви, разположени в малките улички във Виена.

„Този път нашето пътешествие ще ни срещне с известни и не толкова известни параклиси и църкви, събрали в олтарите и камбанариите си тайни, предания, истории. Начална точка на нашата разходка ще бъде красавицата на Виена, катедралата „Св. Стефан”, но не тя ще е главен герой, а една изчезнала църква и забравен от столетия параклис“, съобщи изданието.

Разходката ще продължи към две, разположени една до друга църкви, еднакви като народност, но различни като архитектура и история.

„После ще се потопим в тишината и спокойствието на идиличен вътрешен двор. Там очите ни ще се насладят на красотата на бароков параклис“, допълва сайтът.

Сънародниците ни ще посетят и мястото, където започва звездната кариера на Моцарт, и ще надникнат в малка готическа църква, свързана с историята на кръстоносните походи.

„Ще влезем в църква, чийто купол не е купол и въпреки това блясъкът и разкошът ѝ нямат равни. На следващата ни спирка ще ви разкажем история за разкаяли се грешници и за брадвата в рамото на Дева Мария на позлатения олтар. На оживен площад ще се озовем пред един друг, паралелен свят, в подземията на който почиват Хабсбургите. И накрая ще завършим пред църквата, в която се пазят сърцата им“, пише още блогът.

Разходката „Непознатата Виена“ започва в 11:00 часа местно време на Щефансплац и ще продължи до 14:30.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights