21.07.2024 | 18:31

Експонати от Сексагинта Приста в Русе ще бъдат включени в национална археологическа изложба в София

Снимка: РИМ-Русе

Експонати от римската крепост Сексагинта Приста в Русе ще бъдат включени в националната археологическа изложба, която ще бъде подредена в Националния археологически институт с музей към БАН в София за Деня на археолога – 14 февруари. Това съобщи директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов. 

По думите му експонатите са открити при разкопки през миналата година. Археологът д-р Върбин Върбанов и неговият екип са проучвали тогава част от Сексагинта Приста в Русе, разположена в частен имот. 

Разкопките са продължили в периода между март и юли 2022 година. Разкрита е къща от Османския период, както и глинени съдове в разнообразни форми – кани, гювеч, стомни, ибрик, гърнета, паници. Намерени са и отделни монети от Средновековието. Находка е и римска къща от периода на Късната античност. Намерена е и керамика от 5-6 век. 

Под римската къща е открита и тракийска къща, в която археолозите разкриха запазена пещ за всекидневни нужди, както и свещено място – есхара, ритуално огнище за поднасяне на дарове, което се датира от 1-ви век. 

„Макар като цяло площта на разкритията да е изключително малка, а проучването – технически сложно, археолозите успяха да извършат това изучаване на древните пластове, което е много важен елемент от познанието за римската крепост и поселищния живот в древния град преди Русе“, обясни проф. Ненов. 

Сред експонатите, които ще бъдат представени в София, са дръжка от амфора с печат, който определя произхода на изделието, глава на орел – похлупак, глинена фигурка – идол, костна апликация с фалос, както и релеф на жена от керамичен съд.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights