05.03.2024 | 5:55

Елеонора Караиванска за изкуството да изографисваш икони

Снимка: Личен архив

„Самата технология на изографисване на иконата е доста сложен процес, което разбрах впоследствие, каза в „Нощен Хоризонт“, Елеонора Караиванска, иконописец.

Първата ми икона още в Академията беше на Света Богородица „Пътеводителка“ (Одигитрия). Аз много обичам да подготвям дъските, да ги грундирам, за да може после да се рисува върху тях иконата, самата живопис. Това е дълъг технологичен процес.

Технологията много ме провокира, автентичният начин на подготовка за рисуване на икона…Още като ученичка откриха моят талант за рисуване. Имах голяма подкрепа от учителката ми от началния ми курс, която откри таланта ми и от майка ми, която носи този талант, но не го е развила, веднага застана зад гърба ми, разказа още Караиванска.

Моят път към рисуването на икони тръгна от позицията на художник. С течение на времето самата иконопис ме въведе в Християнството и направи от мен един художник, който вече е осмислил своята роля в този процес, както и отговорността в изографисването на иконите, това да си зограф.

Всеки иконописец трябва да има художествената подготовка и таланта за това. Следващото нещо е да имаш и някои богословски познания, но основното е да имаш художествените познания, поясни още за „Хоризонт“ Елеонора Караиванска, иконописец.

Преди да започне да рисува, тя се запознава с първоначално с житието на дадения светец, търси други иконографии и образци от миналото и настоящето, за да вникне в образа на светеца и да може да създаде усещане на образа на светеца и за себе си.

„Върху иконата вече искам да изведа образа на светеца, да се получи пълноценен образ, така както съм го почувствала, допълни още Караиванска.

Канонът при изписването на иконостаса в храмовете и църквите включва два или три реда хоризонтални, има иконостасна преграда – царски ред – тя съдържа най-големите икони, там трябва да има четири задължителни икони, за да може да се освети храмът и да се служи в него.

Това са Света Богородица вляво от царските двери централно, вдясно е Господ Исус Христос, до него в дясно е Йоан Кръстител, а в ляво от Света Богородица е патронът на храма, светецът или сцената, на която е посветен храмът, разказа още Караиванска.

Върху този ред има ред с 12 – те Апостоли, може да има върху него ред от празнични икони с 12 те Господски празници.

По думите й най-лесно се рисува ореолът, той се прави в злато, защото се счита, че изразява нетварната, Божествена енергия, този метал изразява тази свръхестествената енергия. Първото нещо, което се прави, когато се започне иконата е именно позлатяването й, поясни зографката. 

Елеонора Караиванска е учила в ССХУ по изящни изкуства „Илия Петров“. По- късно се обучава в НХА „Николай Павлович“, където завършва магистърска степен в специалност „Стенопис“. Член е на СБХ – секция „Монументални изкуства“. 

От няколко години води курс по иконопис към Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След завършването на образованието си усилено работи в областта на Християнското изкуство – иконопис и храмова стенопис. 

Изписани от нея икони могат да се видят в храмове в София и страната. Много от тях се намират в частни колекции у нас и в чужбина.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights