13.06.2024 | 13:53

Елка Няголова: „Цялата Йовкова литература зове към очовечаване“

Снимки: Ангел Радилов

Ученици от Средно училище “Св.св.Кирил и Методий”, Природоматематическа гимназия “Иван Вазов” и Средно училище “П.Р.Славейков” в Добрич присъстваха в двора на Къщата-музей „Йордан Йовков“ на среща със сръбски поети от „Славянска литературна и артистична академия“.

„Цялата Йовкова литература зове към очовечаване. В тази посока гледа и „Славянска литературна и артистична академия“ с нейните гости от Сърбия. В този майския фестивален лъч днес тук пред вас са акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват и Ясминка Надашкич-Джорджевич, каза пред младите хора Елка Няголова.
Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ е вече със 17 издания, и е пример за това, че има хора в нашия свят, които чрез езика и неговата способност да обединява, успяват да построят отново разрушените мостове.
„Творческите ни връзки със сръбския език са много стари и близки. Делото на светите братя и най-вече – на свети Сава, е живо и тачено там. Сръбският филиал на академията е най-многолюдният и най-много са наградите от ежегодния конкурс „Летящо перо”, които отиват при талантливите и изявени поети от сръбскоезичния свят, разпростиращ се на териториите на Сърбия, Косово и Метохия, Босна и Херцеговина, и Черна гора. Огромна е заслугата за това на координатора на академията за сръбския език – акад. Ристо Василевски, който наскоро навърши 80 години, сподели пред казва Елка Няголова.
младите, защото те са пазителите на духовността, толкова необходима, за да пребъде живота в името на Доброто.
В двора на Къщата-музей „Йордан Йовков“ сръбските поети изпълниха свои произведения.
Партньори на инициативата са Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, националният клуб „Родолюбие”, Синдикатът на българските учители, фонд „Устойчиво развитие за България”.Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев.

Снимки: Ангел Радилов, „Подиум“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights