24.04.2024 | 15:49

Емблематични Йовкови героини оживяват на сцената в Бургас

Снимка: Мария Цветкова

„Жената е рибя кост“ гостува на 6 март в Дома на нефтохимика

„Жената е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост – като ти заседне на гърлото, ще се задавиш“. Тази фраза на Йовков стои в основата на спектакъла „Жената е рибя кост“. Проектът ще бъде представен в навечерието на женския празник, днес от 19 часа в Дома на нефтохимика.

Драматургията е създадена по емблематичните разкази “Албена”, “Божура” и “Индже” на Йордан Йовков. Идеята е на Мариела Костова, която обръща разказите от първо лице, от името на жените.

Това е един спектакъл, който се занимава с женската енергия и нейните проявления в три женски образа-Албена, Божура и Пауна, посочва режисьорът Елица Йовчева:

„Спектакълът в дълбочина се гмурка в несъзнаваното на трите героини в опит да ги сблъска с техните най-тежки и най-болезнени спомени и по този начин да реабилитира техния статут на силни жени, които въпреки болките, битките и разделите с техните най-близки хора, вибрират на много актуална честота.“

Тези техни качества са много съвременни и се отнасят до всяка една жена, смята Елица Йовчева се превъплъщава в един от трите образа:

„Пауна за мен е един проблематичен персонаж-много дълги година тя е носила в себе си мисълта за мъст към най-близкия й човек Индже, тъй като той погубва тяхната рожба. И този парадокс-как успяваш да простиш след цялата тази мъка и болка, които си изпитал и как се извежда това на сцената без да се прекалява, какви са точните театрални средства.“

В ролята на Божура влиза Дайяна Димитрова, която е част  от трупата на Държавен куклен театър – Сливен. Елица Костова играе Албена. Под формата на монолог всяка една от тях пресъздава различен образ на жената с нейните красота, сила и слабост.

Сценографията и костюмите са на Александра Йотковска, композитор на музиката към спектакъла е Светослав Димитров. 

Спектакълът е номиниран за „Икар 2022“ за дебют.

Източник: БНР Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights