25.02.2024 | 10:51

Енциклопедия разказва за историята на православието в България

За историята на православието в България разказва последното незавършено изследване на историка, библиографа, историографа, архивиста и текстолога проф. Милен Куманов (1942–2021). То е публикувано в книгата „Православието в България: Кратка историческа енциклопедия“, разказват от екипа на проекта.

Енциклопедията е създавана в продължение на 20 години и е подготвяна от учения за печат в края на 2021 г. След кончината му книгата е завършена от неговата съпруга – проф. Александра Куманова. Освен нея по редакцията, библиографията и рецензиране на книгата е работил д-р Николай Василев. 

Целта на изследването е да е в услуга на обществото и да покаже историко-културния контекст, разказват от екипа на книгата. Участие в проекта имат библиотекари, архивисти, музейни работници, историци, учители, журналисти и други. В библиографският списък на цитираната литература в „Православието в България“ са посочени 6275 названия на печатни и ръкописни документи, периодични и продължаващи, монографични, традиционни и виртуални издания на 18 езика.

Изданието е в чест на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

Професор Милен Куманов е ученик на проф. Тодор Боров (1901 – 1993). Той е автор на 220 справочни издания. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights