23.04.2024 | 1:45

Ерендира на Маркес оживява в моноспектакъл

Ерендира на Габриел Гарсия Маркес оживява в моноспектакъл на актрисата Силвана Пишимарова. Премиерата е на 4 април в арт център „Сити марк“, съобщават организаторите.

Адаптация и музикалната среда са на Светозар Кнезовски-Заро, а режисурата и пространствено оформление – на Десислава Боева, костюми – Първолета Чавдарова.

„Излишни са опитите да се каже нещо ново за творчеството на Габриел Гарсия Маркес. Затова пиесата „Ерендира“ по едноименната новела е само един по-различен прочит на откровения реализъм на Маркес. И все пак, той е изграден и оформен с красив и доста често забавен език. Ще си позволим да не разкриваме историята, а само да подскажем, че в живота комедията не може да съществува без драматични събития. Затова представлението е поглед към натуралната парадоксалност на живия живот, който е такъв точно заради неразривната свързаност на противоположностите и тяхната способност да разменят местата си. И вие трябва да видите Ерендира. Трябва да познавате Ерендира“, разказват от екипа на представлението.

Невероятната и тъжна история на наивната Ерендира и нейната бездушна баба“ е пълното име на разказа на известния колумбийския автор, написан през 1972 г. Това е историята на едно 12-годишно момиче, което случайно подпалва къщата, в която живее с баба си. Бабата решава, че Ерендира трябва да й върне за загубата и я продава за проститутка, за да спечели пари. Двете пътуват навсякъде в продължение на години, като мъжете буквално се редят на опашка, за да се насладят на Ерендира. Междувременно, тя се влюбва. Нейният любим се опитва да отрови бабата с арсен в торта за рожден ден и да я взриви със самоделна бомба, но тя оцелява.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights