17.07.2024 | 20:02

Ерос Рамацоти навършва днес 60 години

Ерос Рамацоти Снимка: БТА

На днешния ден преди 60 години се ражда популярният италиански певец Ерос Рамацоти и поздравления за рождения му ден валят в италианската преса.

Израснал в югоизточното предградие Чинечита, в жилищния квартал Ламаро, Ерос Лучано Валтер е син на Родолфо Рамацоти, строителен работник – бояджия, и Рафаела Молина, домакиня.

Като дете се запалва по музиката и се научава да свири на пиано и китара. През 1981 г. участва в конкурса „Нови гласове“ (Voci Nuove) на фестивала в Кастрокаро с песента Rock ’80, но три години по-късно постига истински успех. На 21-годишна възраст, през 1984 г., участва в Санремо в раздела „Нови предложения“ (Nuove proposte) с песента „Обетована земя“ (Terra promessa), която побеждава всички останали. На следващата година вече е сред „големите“ с Una storia importante („Eдна важна история“), сингъл, продаден в над един милион копия във Франция. През 1986 г. печели отново Санремо със „Сега ти“ (Adesso tu).

През 40-годишната си кариера, с 24 издадени албума, Рамацоти е продал около 70 милиона копия от тях. Преди всичко той е сред изпълнителите, които най-добре популяризират имиджа на италианската музика в чужбина. Известен е не само в англоезичните, но и в испаноезичите страни. Рамацоти записва всеки свой албум едновременно на италиански и испански език.

Ерос може да се похвали с важни творчески сътрудничества с певци от ранга на Тина Търнър, Шер, Анастасия, Рики Мартин, Хулио Иглесиас, Джо Кокър, Лучано Павароти, Андреа Бочели и Патси Кенсит.

Изпълнителят на Se bastasse una canzone, Piu Bella Cosa, Fuoco nel Fuoco и още много хитове пя за Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights