24.04.2024 | 18:54

ЕС организира филмов фестивал в Москва въпреки войната в Украйна

Европейският съюз (EС) връща Европейския филмов фестивал в Русия през ноември въпреки нашествието й в Украйна, предаде ДПА.

Форумът, който не се проведе през 2022 г. заради конфликта, ще представи 21 филма от държави от ЕС – включително Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия и Люксембург. Той ще се проведе онлайн от 1 до 15 ноември, като в повечето случаи ще бъде безплатен, съобщават от представителството  на ЕС в Русия.

Дори в сложния контекст на руската война в Украйна, ЕС иска да покаже, че отношенията между европейци и руснаци могат да продължат, заяви посланикът на ЕС в Русия Ролан Галараг.

Макар ЕС да е прекратил сътрудничеството си с руското правителство заради войната, това не трябва да се отразява на народа на Русия, допълни той. 

„Киното обединява хората“, каза още дипломатът в киносалон в Москва пред подбрани гости. „Руската култура и изкуство служат като източник на обогатяване и за кинематографията в Европа“.

Ще бъдат показани и две копродукции с руско участие.

Много руски творци напуснаха родината си, защото вече не могат да работят свободно в страната, където западната култура понякога е официално демонизирана. Особено филмовите дейци многократно се оплакват от цензурата на Министерството на културата, което например отказва да издава лицензи за разпространение на филми в кината.

По време на събитието на ЕС за представяне на фестивала в Москва на екрана се появиха лозунги за свободата и правата на човека. Някои от гостите на прожекцията, която не беше обявена публично, говориха за атмосфера на сплашване и страх във всички сфери на руското общество.

Филмите, включително документалните, ще бъдат показани на оригиналния им език със субтитри в онлайн платформата за кино Coolplay. Достъпът без предварителна регистрация е възможен само за хора в Русия – или за такива извън страната, но с достъп до виртуална частна мрежа (VPN), обясни пред ДПА дипломат от представителството на ЕС в Москва.

Някои от филмите вече са показвани на европейски и международни кинофестивали и са харесали както на критиците, така и на зрителите, каза още той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights