24.04.2024 | 19:46

ЖАНЕТ ЛЕВОРДАШКА  С ИЗЛОЖБА “ ДИХАНИЕ В ЦВЯТ”

5 – 19 март 2024
СБХ – Шипка 6, зала 1В
откриване: 5 март, вторник, 18:00 часа

С настоящата изложба художничката Жанет Левордашка отбелязва 45 години творческа дейност. През 1969 година завършва Художествената академия със специалност „Текстил“, която изучава при професорите Марин Върбанов и Димо Балев. Работи в сферата на индустриалния дизайн, създавайки проекти за тъкани и десени. Едновременно развива идеите си в художествения текстил – нейни стенни килими и пластики участват в десетки изложби в България и зад граница, включени са в интериорния дизайн на обществени и частни пространства. 

В изложбата наред с класическите форми на произведения от текстил художничката представя абстрактни картини, пластики и инсталации.  

Жанет Левордашка е участвала е в повече от 130 национални, регионални, младежки, международни изложби, всички текстилни експозиции в България. Участвала е в изложби в Белгия, Германия – Касел, Кил, Ерфурт, Интерщоф, в Унгария и Великобритания. Нейни творби са собственост на Националната галерия, Художествените галерии в Ямбол, Ловеч, Враца, Троян, Монтана, Пловдив, Плевен и градски институции и частни колекции в Германия, Англия, Япония, Чехия, САЩ, Франция, Канада, Саудитска Арабия; сред тях и колекцията на Джон Келси (Англия). Има 16 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Карлово, Плевен, Ловеч, Троян, Касел и Хан Бюден – Германия. Творбите ѝ са отличавани с Награда за приложно изкуство за участие в изложбите Биенале „Тенец“, Монтана (2021) и „Земята на Ботев“, Враца (2022, 2019, 2016), както и с Награда за живопис (от спонсор) в Седмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2019).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights