26.02.2024 | 9:04

Желаещи да видят изложбата „Послания“ на Златю Бояджиев се редят на опашка пред Националната художествена галерия

Снимка: Ваня Сухарова/БТА

Желаещи да видят изложбата „Послания“ на Златю Бояджиев се редят на опашка пред Националната художествена галерия този уикенд. Експозицията е посветена на 120-годишнината на художника, а днес е последният й ден.
„Имаше си голям интерес към изложбата. Но в последните дни е доста натоварено“, разказаха пред БТА от екипа на Националната галерия.
„Уникална изложба“, „Великолепна изложба“, „Уникален творец“, бяха коментарите на българи и чужденци, разглеждащи произведенията на Бояджиев.
Както БТА писа, в 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях – „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите си прожектира документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив. Експозицията бе открита на 14 септември, а на 22 октомври, навръх рождения ден на твореца, бе представен двуезичният каталог към изложбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights