29.05.2024 | 15:12

„Железни аплодисменти“ за „Одисей“ и Пловдивската драма в Будапеща

Драматичен театър – Пловдив откри със спектакъла “Одисей“ единадесето издание на международния фестивал – “MITEM” в Будапеща. Взискателната театрална публика награди създателите на спектакъла с най-големия знак за зрителско внимание – “железни аплодисменти”, които се редуват с различна ритмика над десет минути.

След финала на спектакъла бе проведена среща с журналисти и публика с част от екипа, сред които режисьорът Диана Добрева, авторът Александър Секулов, сценографът Мира Каланова, директорът на театъра Сюзанна Василевска, както и актьорите Константин Еленков, Симеон Алексиев и Маргита Гошева.

Фестивалният директор Атила Виднянски нарече спектакъла “Одисей” най-запомнящото откриване и връчи на Диана Добрева и Сюзанна Василевска почетни плакети.

„MITEM“ („Международна театрална среща Madách“), е един от най престижните и влиятелни международни театрални фестивали в Европа, който се провежда ежегодно на територията на Будапеща, Унгария. Фестивалът се стреми да покаже на аудиторията си широка гама от най-престижните и новаторски режисьорски стилове, драматически жанрове и артистични подходи в европейския театър.

Според Атила Виднянски, главният организатор и основател на фестивала, най-важната цел е да се възстановят мостовете в театралното изкуство, разрушени от политиката, да се посочват представления и творци, които обновяват собствените си национални театрални традиции.

Ето и част от коментари на публиката за спектакъмла на Пловдивската драма „Одисей“:

„За мен беше огромно удоволствие да видя огромния успех на Пловдивския театър в Будапеща. Бил съм няколко пъти в София, няколко пъти съм режисирал в България. И на няколко пъти съм имал възможност да гледам постановките на Диана Добрева. Фактът, че Пловдивският театър успя да постави „Одисей“ с толкова красива поезия, с толкова талантливи актьори – показва, че е изградена една прекрасна общност…“ – Жолт Поцгай, писател, театрален и филмов режисьор, Будапеща.

„Влизам в ролята си човек, който докладва какво се случва след спектакъла на Диана Добрева и Пловдивския театър на международния престижен театрален фестивал MITEM в Будапеща, който беше открит със спектакъла им „Одисей“.
На самата среща-разговор с публиката след спектакъла (аз толкова многочислено присъствие не съм виждала до сега на тези разговори) прозвуча, че това е най-запомнящото се и въздействащо откриване на този фестивал. От основаването му. А до тук са се изредили светила в световния театър.
Много от зрителите бяха разплакани, притихнали, замислени, провокирани от видяното, търсещи развълнувано отговор на много въпроси, спорещи по колоарите, взаимно прекъсващи се бързайки да намерят изказ за преживяното. И да сверят часовниците си.
От снощи валят съобщения на Месинджъра ми от колеги актьори, режисьори драматурзи, зрители, които ме познават, за да благодарят. За многопластието в спектакъла, благодарение, на което са преживели нещо, което отдавна не са. За атакуването на всичките им сетива….“
 – Габриела Хаджикостова

Източник: БНР Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights