30.05.2024 | 19:09

Журналистите във Велико Търново се обединиха в името на словото

Снимка: regnews.net

Показно на политиците ни, които дори съдбата на България не успява да обедини, направиха тази вечер журналистите във Велико Търново. Някои от най-ярките пера, задаващи облика на гилдията през последните десетилетия, се събраха в навечерието на 24 май, за да покажат, че е напълно възможно човещината да измести конкуренцията. Колегите, които всеки ден се борят за доверието на публиката, вместо с информация, тази вечер я заситиха с изкуство.

 „Думите, които (ни) събират“ бе наречена литературната вечер. Идеята за нея се роди в края на април от учителя по български език и литература в СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица Йорданка Кушева, която тогава гостува съвместно с уредника на горнооряховската галерия в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Пламъчето разпали дългогодишният репортер с ресор „Култура” в областния ежедневник „Борба” Сашка Александрова, която тази вечер събра на едно място 15 великотърновски журналисти.

Всъщност журналистите в залата бяха много повече, но Ана Минева, Елена Чамуркова, Габриела Игнатова, Марина Петрова, Мила Милчева, Милка Денева, Сашка Александрова, Светла Андреева, Анатоли Петров, Ангел Ганцаров, Денис Нуф, Иван Първанов, Иван Спирдонов, Мирослав Дечев и Михаил Михалев се представиха в светлина, не толкова популярна за обществеността – с техни книги в мерена и немерена реч.

Общо 60 издадени книги в почти всички литературни жанрове имат журналистите, които са представители на различни национални и регионални медии, на общински и държавни PR служби. Художествената литература, която те пишат, е политически трилъри, историческа документалистика, екшън фантастика, художествена биография, историография, поезия, есеистика, разкази и приказки. Част от книгите бяха подредени в изложба по време на литературното четене.

А четеното, водено от Таня Мишева, откри човекът, който още като ученик си води футболни дневници и публикува в националната преса. Вече над 30 г. Анатоли Петров – настоящ спортен репортер на вестник „Янтра ДНЕС”, управител на официалния сайт на Велико Търново и завеждащ връзките с обществеността на футболния „Етър”, е в журналистиката. Макар че не се определя като писател, Анатоли има зад гърба си 7 книги, плод на двете му големи страсти – футболът и руският бард Владимир Висоцки. повече

Биляна МИЛЧЕВА

Източник:regnews.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights