20.06.2024 | 21:11

Журналисти от Добрич описаха пред БТА съвременните будители

Снимка: pixabay

В Деня на народните будители и Деня на българската журналистика журналисти от Добрич отговарят на въпроса на БТА „Кои са съвременните будители?“. 

Според Михаил Добромиров будители са хората, които помагат за културното и образователно развитие на обществото. „Не мисля, че можем да наречем всички учители или всички музейни работници такива. Това е до личности“, каза още той.  

„Моите лични будители промениха как виждам света и как се отнасям към него. Хънтър Томпсън е един от първите гонзо журналисти, известен със своя неподражаем и рязък начин на писане. Антъни Бурдейн е шеф готвач, обичал е да пътува и да търси човешкото във всичко, също изключителен разказвач. Винсент Ван Гог е бил талантлив скитник сред всичките си колеги художници. С работата на тези хора съм се запознала много време след тяхната смърт, но това по никакъв начин не намалява влиянието, което са ми оказали и промените, които са предизвикали в мен. Тримата ми будители си приличат в това, че са били безпардонно себе си, били са катализирани от нуждата да „търсят“ и не са молили за разбиране от другите“. Това казва Гергана Кадикянова.  

Според Севдалина Сарандева будител си, когато се събуждаш с желание да даваш, когато не мълчиш, а поясняваш, когато следваш своята пътека, на знание хармония и радост от срещата със умни хора, когато искаш да поемаш изкуството, да подражаваш на класици и мечтатели… „Когато мислиш по далеч от масата, си буден и подбуждаш другите“, допълва тя. 

За Преслав Нейчев съвременните будители са активните граждани, които работят по създаването на осъзнато и будно гражданско общество. Такива са били Левски, Ботев, светите братя Кирил и Методий, Вазов и много други.

„И понеже съм репортер и журналист, няма как да не отбележа, че сред съвременните будители са и журналисти като Христо Грозев, доц. Георги Лозанов от БТА (медиен експерт) и покойния Милен Цветков – хора, отговарящи на профила на будители на гражданското съзнание“, обобщава Преслав Нейчев. 

За Димитър Узунов е по-лесно да каже кои не са съвременни будители – не са политиците и инфлуенсърите. „Кои са може да покаже само историята. За мен съвременните будители са хората на културата, науката и образованието, защото се захващат със сфери, в които няма пари и слава, но има призвание и духовно израстване. Кое конкретно име от нашето настояще може да се нарече будител, ще покаже само бъдещето“, допълва той. 

Човек, който е граждански активен и се стреми да бъде полезен на околните, без да търси изгода и благодарности, може да се нарече съвременен будител според Преслав Димитров. „Този, който споделя своето вдъхновение с другите, окуражава ги да преследват целите си и ги обединява да работят заедно за едно по-добро бъдеще,“ завършва той.  

Не обичам етикетите, но ако трябва да нарека някого съвременен будител, това са първо добрите хора, които умеят да увличат и останалите в правенето на добрини, казва Петромира Кирчева. „Това са и хората, които имат гражданска позиция и я отстояват. Не на последно място съвременни будители са и тези, които разпространяват културното наследство, книжнината“, допълва тя.

Павлина Живкова / БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights