13.06.2024 | 14:37

Журналист дари на Националната библиотека испански вестници от 1877 г. с репортажи за България

Снимка: Къдринка Къдринова

В Националната библиотека тази седмица бяха дарени 4 броя от октомври 1877 г. на един испански вестник, в които има репортажи и рисунки за България от художника и военен кореспондент Хосе Луис Пелисер.   

Дарението е част от програмата за отбелязване на 20-та годишнина от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), както и на 145-ата годишнина от създаването на Националната библиотека. Дарението е от притежателя на вестниците и заместник-председател на Сдружението Къдринка Къдринова. 

Репортажите и рисунките на испанския художник и военен кореспондент Хосе Луис Пелисер съхраняват паметта за един много решаващ, ключов момент от историята на България. Това каза журналистът Къдринова, която дари на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) 4 броя от испанския вестник „La Ilustración Española y Americana“ от 1877 г. 

В тях са публикувани кореспонденции от испанския артист. „Не само рисунки и репортажите на Пелисер, анализите му дори за играта на геополитическите сили около съдбата на България са също изключително интересни. И една от кореспонденциите му е точно такъв анализ“, коментира Къдринова. 

Тя разказа, че е получила броевете на испанския вестник през 1984 г. от кубинския художник Мануел Ернандес, с когото се е запознала, докато е работила за в. „Народна младеж“. 

Обхождайки улиците на току-що освободено Търново и околните краища, Пелисер описва ентусиазма на българското население, почувствало се свободно и рисува с молив и думи не само батални сцени, а и скици от България, която според него е красива, с плодородна и добре обработена земя. 

Предаването на дарението е час от програмата за отбелязване на 20-ата годишнина от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, както и на 145-ата годишнина от създаването на НБКМ. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights