23.09.2023 | 6:21

Задържаха трима за незаконно притежание на културно исторически ценности

Снимка: Пресцентър АП - Варна

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност за незаконното притежание на културно исторически ценности трима мъже 

Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност за незаконното притежание на културно исторически ценности трима мъже – двама жители на Добрич и един на Варна. Те са обвинени за престъпления по чл. чл. 277а, 278 и 278а от НК. Двама от тях са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне на мярка за неотклонение, а на третия е наложена парична гаранция. 

На 11 декември 2022 година, в резултат на успешно проведени оперативни мероприятия под надзора на Окръжната прокуратура, служители на СБОП – Варна задържали в момент на сделка с археологически ценности тримата мъже. Предмет на сделката им били антични монети, върхове на стрели и други исторически паметници. 

В условия на неотложност са извършени претърсвания в домовете и автомобилите на задържаните, където са намерени още археологически находки, както и металотърсачи. Тези следствени действия са надлежно одобрени от дежурен съдия.Работата по доказване и документиране на извършените престъпления продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Наблюдаващият прокурор ще внесе искане за задържане под стража на двамата задържани мъже, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights