13.06.2024 | 23:53

„Зайди, зайди“ в рок интерпретация с 12-струнен „GUILD“ направи Димитър Вълчев (видео)

Нов – рок прочит на народната песен „Зайди, зайди“ излезе в музикалния ефир. Песента се изпълнява от Димитър Вълчев, композитор на популярните песни „Ти защо си тук“ на Миро и Койна Русева и „Липсваш ми“ на Любо Киров. 

В новия вариант на „Зайди, зайди“ на електрически китари участва старозагорецът Ангел Демирев, а на барабаните Стоян Янкулов – Стунджи. 

Текстът е избран от сборник „Нова песнопойка“ на Любен Каравелов от 1878г. и е преработен от Димитър Вълчев. А за самия него това е петата от шест песни от проекта „Вълчев“. 

Текст: народен, музика: народна, интерпретирана с 12-струнен „GUILD“ от Димитър Вълчев.

Аранжимент: Момчил Колев и Димитър Вълчев.

За песента изпълнителят казва, че историята по създаването ѝ е езотерична. За първи път я чува в изпълнение на македонския певец Тоше Проески. А от баща си разбира, че майка му, която е изгубил преди много години, я е пеела. Така в „Зайди, зайди“ Димитър Вълчев открива и повик на кръвта. „Песента ме стисна за гърлото буквално“, споделя музикантът. Премиерата ѝ е на 2 юни, когато баща му навършва 95 години.

Димитър Вълчев е адвокат, негови авторски песни са „Единак“, „Искам да съм дъжд“, „Дъжд“ (с група „Жар“) и много други. Той е основател на формация „Май“, с която поставят първата бълтарска рок-опера у нас – „Среща с Рама“ (1981г.). Прокетът „Вълчев“ включва освен „Зайди, зайди“ още: „Грехове“, „Страх“, „Бъдник“, „Мост“, а последната – „Вълча песен“ предстои да излезе през тази година.

Източник: БНР Стара Загора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights