25.04.2024 | 11:58

Закон за свободата на медиите: повече защита за журналистите и свободата на печата в ЕС

Снимка: pixabay

Членовете на ЕП ще дадат окончателна зелена светлина в сряда на ново законодателство за защита на журналистите и медиите в ЕС от политическа или икономическа намеса, съобщават от пресцентъра на ЕП.

На пленарното заседание във вторник следобед ще бъде обсъден проектът на Европейски законодателен акт за свободата на медиите, договорен с министрите от ЕС през декември 2023 г. Новият закон ще задължи държавите членки да защитават независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса. Ще бъдат забранени всички форми на намеса в редакционните решения и ще предотврати външния натиск на журналистите да ги принуждават да разкриват източниците си или като ги насочват към шпионски софтуер.

За да се увеличи прозрачността на собствеността върху медиите, всички медии, независимо от техния размер, ще трябва да публикуват информация за своите собственици и да докладват за получаването на държавно финансиране. Законът за свободата на медиите също така ще създаде нов механизъм за предотвратяване на произволното ограничаване или изтриване на независимо медийно съдържание от много големи онлайн платформи като Facebook, X или Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights