14.06.2024 | 19:38

Започват Празниците на изкуствата Аполония 2023 в Созопол

Откриването ще е с гала концерт на Музикалния театър „Стефан Македонски“

За 39-а поредна година един от най-обичаните български фестивали – Празниците на изкуствата Аполония, ще зарадва публиката с уникална програма от културни събития. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Фестивалът тази година е от  28 август до 5 септември в Созопол. 

Участие в него ще вземат най-известните лица в българските театър, литература, музика и кино, съобщи изпълнителният директор на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова:

“ Сред специалните гости  ще са Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич, носителят на Международната литературна награда „Букър“ Георги Господинов, писателят Стефан Цанев, цигуларят Минчо Минчев и много други творци, които ще пристигнат в Созопол специално за фестивала.“ 

Аполония ще зарадва своята публика с разнообразие от литературни събития, музика, театър, кино и изложби. Сред изпълнителите са и супергрупата Фондацията, легендарните рок групи Сигнал и Б.Т.Р., поп изпълнителите Мария Илиева, Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и много други.

Откриването ще бъде на 28 август с Гала концерт на Музикален театър „Стефан Македонски“ в амфитеатъра на Созопол.  

Важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Ръководител на майсторския клас по творческо писане ще бъде Георги Господинов, а майсторския клас по цигулка ще води световно известният цигулар и музикален педагог Минчо Минчев.
За почитателите на българското кино организаторите са подготвили филмови продукции като документалните „Моралът е доброто“, режисиран от Веселин Диманов, и „Ваклуш“ с режисьор Николай Василев, игралните „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов, „Анна“ на Боримир Илков и други. В програмата са включени постановки на Народен театър „Иван Вазов“, Театрална работилница „Сфумато“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и други. В Художествената галерия в Стария град ще се проведат редица интересни изложби.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. 

Източник: БНР Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights