29.05.2024 | 16:05

Започва фестивал, посветен на Борис Христов

С концерт „Мадригалът – пищност и благородство“ на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI с диригент Северин Василев в зала „Съединение“ започва фестивалът, посветен на 110-та годишнина от рождението на Борис Христов. 

Инициативата е на Регионалния исторически музей-Пловдив в партньорство с Националния музей “Борис Христов“-София по случай 18 май, Деня на музеите и галериите, който съвпада с рождения ден на световноизвестния оперен певец, музикален интерпретатор, педагог и дарител.

Екипите на двата музея организират музикален фестивал в двата града, свързани с неговата младост. Първата част от събитията са в периода 13-18 май в родния град на певеца – Пловдив, а втората от 18 май-до 1 юли – в София, където семейството му се премества впоследствие.

От 40-те години на ХХвек Борис Христов се установява в Италия, учи класическо пеене и прави първите си стъпки на световната оперна сцена. Следват взривяващи публиката участия в Европа, Северна и Южна Америка, като изпълненията на великия бас се приемат и до днес като еталон. 

Във фестивалната програма са включени концерти, изложба и филм, посветени на Борис Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights