14.07.2024 | 13:03

Започва 73-ият Международен кинофестивал в Берлин

Международният кинофестивал в Берлин ще бъде открит довечера със световната премиера на романтичната комедия на Ребека Милър „Тя дойде при мен“ с участието на Питър Динклидж и Ан Хатауей, съобщиха световните осведомителни агенции.

В конкурсната програма са включени 19 филма. В селекцията са нови филми на Кристиян Пецолд, Маргарете фон Трота, Емили Атеф, Лила Авилес, Никола Филибер, Макото Шинкай. На кинофорума ще се представят общо 287 продукции от 67 страни. Сред тях е „Сенека: За пораждането на земетресения“ на режисьора Роберт Швентке с Джон Малкович в главната роля, с участието на Самуел Финци и Джералдин Чаплин. Публиката ще може да гледа филмите от програмата в над 30 киносалона и зали в Берлин.

На Берлинале ще бъде представен и документалният филм „Суперсила“ на Шон Пен и Арън Кауфман. 

Американският режисьор Стивън Спилбърг ще бъде почетен с представяне на негови продукции в специална секция, а самият той ще получи почетната награда „Златна мечка“ за цялостно творчество.

Председател на международното жури, присъждащо наградите „Златна мечка“ и „Сребърна мечка“, ще бъде американската актриса Кристен Стюарт. Те ще бъдат раздадени на гала вечер на 25 февруари. 

Берлинският кинофестивал, който е известен с политическата си ангажираност, ще почете с поредица от събития народите на Украйна и на Иран.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights