25.02.2024 | 10:53

Започнаха репетициите на „Госпожица Юлия“ в Плевенския театър

Снимка: ДКТ "Иван Радоев" - Плевен

На 16 януари в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен започнаха репетициите на „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг с режисьор Теодора Лилян.

В сценичната версия на пиесата съвместно с режисьора участва и известният драматург Роман Должански, а сценограф е Олег Головко – един от съратниците на режисьора Тимофей Кулябин. Композитор на спектакъла е Калин Николов, костюми – Сергей Йорданов.

Участват актьорите Теона Димова, Антъни Пенев, Бориса Сарафова и Делян Илиев.
В концепцията си режисьорът Теодора Лилян споделя:
„Tábula rása „празен лист“(чиста дъска) е латинска крилата фраза, която се използва за обозначаване на гносеологичната теза, че всеки отделен човешки индивид се ражда без вродено или вградено (заложено) умствено съдържание, тоест чист. Ресурсът му от знания изцяло се изгражда от опита и чувственото (сетивното) възприемане на външния свят. Тоест ние се раждаме свободни. Но характерът ни се определя не само генетично, но и социално. Въпросът е кое от двете е по-силно. В пиесата „Госпожица Юлия” героите имат малко свобода, малко любов. Какво изобщо имат тези герои? Имат страх и предразсъдъци. А от страх човек става коравосърдечен (жесток). В пиесата много ясно е показано как човекът е безсилен да преодолее желанието да унижи другия, когато има възможност да го направи… Откъде идва, откъде се появява този страх и защо е толкова силен? В отговора на този въпрос е заключена актуалността на този текст. Бихме ли могли да се освободим от страха и да станем отново „чисти и свободни“?“
„Госпожица Юлия“ на Плевенския театър ще е много различна от познатата драматургична основа на Аугуст Стриндберг.“ – споделя режисьорът Теодора Лилян. Това е вторият проект в тандем между нея и Роман Должански след успешния ѝ дебютен спектакъл в Народен театър „Иван Вазов“ „Русалка“ по мотиви от пиесата на Пушкин и Набоков.

Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен продължава естетическата си линия да поставя големи класически текстове и този път дава възможност на един млад режисьор като Теодора Лилян да реализира проекта си „Госпожица Юлия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights