23.09.2023 | 0:42

Започна номинирането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство

Снимка:haskovo.info

Започна номинирането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство – инициатива на Европейския съюз. Знакът има символична стойност, но получилите  могат да кандидатстват за подпомагане по линия на други програми на Европейския съюз.

Инициативата е от 2013 година. Оттогава досега 60 културни обекта в Европа имат този знак за европейското наследство. Само един е български – Александровската гробница край Хасково, която се сдоби със знака миналата година. 

Смята се, че културните обекти, които носят знака за европейско наследство допринасят за сближаването на Европейския съюз и неговите граждани. Идеята на инициативата е да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани и по-специално на младите хора към Европейския съюз на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство; да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепят взаимното разбирателство и междукултурният диалог. 

Знакът за европейско наследство се различава от други инициативи в сферата на културното наследство (например Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО, Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство или културните маршрути на Съвета на Европа и т.н.). 

Подборът на българските предложения се извършва в два етапа. Кандидатстването за знак за европейско наследство е до 15 януари догодина в министерството на културата. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2024 г. от Европейската комисия. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights