18.06.2024 | 23:39

За библиотеката в културния център „Ататюрк“, която служи за вдъхновение

Библиотеката в културния център „Ататюрк“ в Истанбул Снимка: Оля Стоянова

„Това е едно специално място в културния център „Ататюрк“. Това е градска библиотека, намираща се буквално в сърцето на Галата, на емблематичния площад „Таксим“ в Истанбул“, казва Гьокча Абъту от Агенцията на насърчаване и развитие на туризма в Република Турция, докато показва модерната библиотека, част от новия културен център „Ататюрк“.

Центърът носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и е изграден на мястото на стара сграда, която е изцяло реконструирана за близо две години и половина. Културният център отвори официално врати през октомври 2021 г. и интересното е, че архитектурният проект е дело на Мурат Табанлъоглу, син на архитекта Хаяти Табанлъоглу, създал архитектурния план на предишната сграда.
„Това е библиотеката на културния център „Ататюрк“ и на тези три етажа всъщност са разположени две библиотеки – едната е Библиотеката на творческите индустрии, а долу е разположена библиотеката на културния център „Ататюрк“, специализирана предимно в дизайн, мода, изкуство, архитектура“, обяснява Гьокча Абъту.

В комплекса е разположена огромна оперна зала с капацитет да посрещне над 2 хиляди зрители. Залата е оформена отвън като сфера, облицована с 15 000 специални ръчно изработени червени керамични плочки, произведени във фабриките на Чанаккале, където имат традиции в производството на керамични изделия.

В културния център също има място за кино, театрална сцена, художествена галерия, детски арт център, музикална платформа, репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, работилници, магазин и многофункционална зала, кафене и кафе-книжарница. В центъра се помещават също Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.
Библиотеката обаче, както казва Гьокча Абъту, заслужава специално внимание. Специализирана е и съдържа най-актуалната и изчерпателна колекция от издания в различни области на изкуството. „Фокусирана е главно върху изкуство, дизайн, архитектура, пътешествия. Това е библиотека, която не толкова е посветена на академичното знание, колкото да дойдете тук и да намерите вдъхновение“, казва Гьокча Абъту.

В каталога на библиотеката могат да се открият издания, посветени също така на мода, фотография, живопис, скулптура и кино. Библиотеката на творческите индустрии разполага с фонд от над 20 000 книги, като една голяма част от тях са на английски език. Посетителите са предимно ученици, студенти, млади изследователи, които извършват научна работа, въпреки че библиотеката е отворена за всички и няма такса.

„Винаги съм мислила, че това е перфектното място да избягаш от суматохата на площад „Таксим“, защото това е най-шумното място в Истанбул, и така вие можете да избягате от блъсканицата на площада, да дойдете тук, да си починете, да ползвате интернет. И дори да избягате от своята приятелка или съпруг и да се насладите на приятната атмосфера“, разказва Гьокча Абъту.
В библиотеката наистина е създадена модерна и топла среда, с акцент както върху новите схващания за експониране на книги, така и върху акустичния и светлинен комфорт. Което означава, че освен всичко друго, библиотеката е най-тихото място в района, изолирана от абсолютно всеки шум отвън. Тя е облицована с дърво, за да се доближи до традиционното разбиране за класическа библиотека. Отворена е шест дни в седмицата от 10 до 17 часа, като понеделник е почивен ден.

„Хората идват тук да учат, но главно търсят вдъхновение. И това е едно от най-популярните места в последно време за Инстаграм инфлуенсърите“, казва Гьокча, която повтаря, че за нея това място също е специално.

Културният център „Ататюрк“ в Истанбул днес е част от културния проект „Бейолу“, създаден от Министерството на културата и туризма и част от ежегодния фестивал „Beyoğlu Cultural Road“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights