18.07.2024 | 14:01

За единадесети път Трън се превърна в столица на българските народни танци и фолклор

Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов

Започна единадесетото издание на Международния фестивал на клубовете за български танци и любителски ансамбли „От Трън по-убаво нема“. Организатор на проявата е клуб „Бодифолк”- София. Партньори на инициативата са Община Трън, читалищата „Надка Караджова 2012“ -София и „Гюрга Пинджурова 1895 г.“-Трън.

„За единадесета поредна година градът ни е изпълнен с красивите пъстроцветни костюми на участниците, а площадът е огласен от звуците на българската фолклорна музика. Жителите и гостите на града ще изпитат насладата, която доставя прекрасната гледка на надиграващи се хора“, заяви при откриването на празника кметът на община Трън Цветислава Цветкова. 

Във фестивала днес участват представители на над 30 клубове за български народни танци от областите Перник, Благоевград, Враца и София. Закриването му ще се състои по-късно днес с изпълнения на квартет „Славей“. Сред гостите, които ще представят свои изпълнения са народният певец Димитър Лукарски и ансамбълът за народни песни и танци „Славей“-София с художествени ръководители Стефан Иванов и Антония Иванова.

По традиция празникът „От Трън по-убаво нема“ започна със засаждането на фиданки във Фестивалния парк, намиращ се в началото на град Трън. До всяка от тях е монтирана обозначителна табела, а дърветата носят името на клуба, който ги е посадил. След това с дефиле танцуващите се отправиха към сцената в центъра на пограничния град.

Фестивалът няма конкурсен характер. Целта му е популяризиране на Трънския край чрез обмяна на опит и създаване на приятелски взаимоотношения между любители на българските народни танци от цялата страна. За всички гостуващи групи и клубове са осигурени грамоти и статуетки. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights