За изложбата в Париж, посветена на фараона Рамзес Втори, са продадени над 145 000 билета

Снимка: wikimedia.org

Над 145 000 билета вече са продадени за изложбата, посветена на фараона Рамзес Втори, преди откриването й в петък в Париж – повече, отколкото за организираната преди четири години експозиция за Тутанкамон, която привлече общо 1,4 милиона посетители, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.  

„Продадохме повече от 145 000 билета или по-голям брой предварителни продажби от тези за Тутанкамон, които бяха около 120 000. Това наистина показва вълнението на публиката в очакване на събитието, особено след като обявихме, че саркофагът на Рамзес Втори ще бъде показан само тук, в Париж“, каза на пресконференция Джон Норман, президент на компанията „Уърлд херитидж ексибишън“  (World Heritage Exhibitions), която организира изложбата. 

Експозицията ще бъде отворена за широката публика в центъра „Ла Вилет“ в северната част на Париж от 7 април до 6 септември. 

След САЩ и преди Австралия, Франция е единствената държава в Европа, която ще бъде домакин на изложбата, и най-вече единствената, която ще покаже дървения саркофаг на Рамзес Втори (без мумията), благодарение на безпрецедентното сътрудничество между страната и Египет.

Изложбата представя повече от 180 оригинални експоната – статуи, бижута, маски и други, някои от които никога не са били изнасяни от Египет, и ще даде възможност на посетителите да се потопят в над три хиляди години история.

Ще се справи ли Рамзес Втори по-добре от Тутанкамон? Четири години след успеха на изложбата, посветена на фараона-суперзвезда, новата експозиция в Париж ще търси отговор на този въпрос. 

„Изключителен“, „изключително рядък“, „невероятен“ – според египтолога и научен консултант на експозицията Бенедикт Лойе квалификациите никога не са твърде много.

През 2019 г. над 1,4 милиона души посетиха изложбата, посветена на Тутанкамон. „Сега е време да се съсредоточим върху живота и делото на човека, който често е наричан „цар на царете“, а понякога дори „цар на Слънцето“: Рамзес Втори, фараон от 19-ата династия“, казват организаторите.

„Това е фараонът, който е управлявал най-дълго – 66 години, който, освен всичко друго, се е оженил за най-красивата жена в света – Нефертити, който е имал най-голямото семейство – поне 50 сина, 60 дъщери… Накратко, той е бил един необикновен владетел“, продължава Лойе.

Последното „посещение“ на фараона във Франция е през 1976 г. Тогава френската научна общност е натоварена с мисия да спаси мумията, която е разядена от плесен. След спасяването връзките между двете страни се засилват. 

Всичко в сегашната изложба е организирано така, че да пресъздаде живота на Рамзес Втори. Триизмерна анимация дори пренася посетителя в една от най-големите битки на владетеля: тази при Кадеш – в южната част на днешна Сирия, която изправя Египет срещу империята на хетите.
       
Звездата на шоуто, без съмнение, е великолепният изрисуван дървен саркофаг на Рамзес Втори.  
       
„Това е една изключителна възможност за децата, но и за публиката от всички възрасти. Емоцията е неописуема“, каза френският министър на културата Рима Абдул Малак по-рано през седмицата по време на церемонията за представянето на саркофага в присъствието на египетския посланик. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *