За мен балетът освен призвание е и начин на живот. Той е и моя наистина много голяма страст, каза в интервю за БТА балерината Цветелина Желязкова

Снимка: Цветелина Желязкова, личен архив

„За мен балетът освен призвание е и начин на живот. Той е и моя наистина много голяма страст“, каза в интервю за БТА балерината и ръководител на балетна школа „Феерия“ в Стара Загора Цветелина Желязкова по повод Световния ден на балета – 29 април. От думите ѝ стана ясно, че „това, което всъщност балетът дава, е много повече от това да те научи на дисциплина, изящество, красота и грация. Защото в себе си това изкуство съдържа компоненти и от други неща, които през годините и през призмата на израстването остават все по-различни, все по-дълбоки и все по-осъзнати“, посочи още тя.

Желязкова мечтае от малка да бъде балерина и сбъдва тази своя мечта в школата на прима балерината Алита Бонева. „От дете исках да стана голяма, да бъда на сцената, да бъда балерина, да танцувам и да се развивам в това изкуство. Моите първи балетни стъпки бяха едва в четвърти клас. Още тогава г-жа Бонева видя в мен потенциал и талант и ми помогна да го развивам с годините. След школата последва моето кандидатстване в първата балетна паралелка, която тя откри в Националното училище за музикални изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора с профил „Класически балет“. След като завърших, реших, че ще продължа моя професионален път, следвайки в академията за танцови и изобразителни изкуства в Пловдив, където записах и завърших „Балетна педагогика“, а по това време бях назначена на щат и в балета на Държавна опера Стара Загора“, спомня си балетният педагог. И допълва, че  животът ѝ предостави тази възможност да се докосне до това изкуство, „да опитам от неговата наслада, която в момента да мога да предам на своите деца“, посочва още Желязкова.

Според нея, „когато един човек е потопен в изкуството на балета, то той все по-всеотдайно му се отдава, за да може максимално да вземе тази красота и съвършеност. Това помага и при израстването на децата като личности“, смята Цвети, както я познават всички.

Доскоро освен педагог в своя собствена балетна школа, тя е и дейна балерина в старозагорската опера, където участва във всички балетни постановки. „Знанията и уменията, които придобих там, ми помогнаха в момента да мога да бъда и добър репетитор за своите деца и добър учител, за да мога да предам всички знания, които имам и на самите тях“, подчерта още тя. Като учител по балет на деца и ученици от 4 до 18 години Желязкова иска да им покаже, че „на първо място танцувайки и идвайки в залата, те трябва да изпитват любов, удовлетворение и щастие от това, което правят. Да го правят със сърце и душа и не на всяка цена. Ако това не носи на самите тях удовлетворение, то по-добре да не го правят. Всичко, което те като артисти правят на сцената, го предават и на зрителите, докато танцуват“, убедена е балерината. В залата децата освен да танцуват изящно научават и „как да бъдат добри и трудолюбиви хора и да бъдат подкрепящи се една друга. Случва се някое от момичетата да има нужда от помощ, но се старая да ги науча, че отношенията между тях са едно от най-важните неща и трябва да ги съхраняват чисти. Чрез танца и екипната ни работа в залата да знаят, че ние сме едно голямо семейство, и че винаги могат да разчитат на мен и моята подкрепа“, казва още балетният педагог. Тя посочи, че само преди броени дни по-големите момичета от школата са се завърнали с Гранд при за класически танц от Национален конкурс Dance Festival в Пловдив. Този уикенд момичетата ще премерят сили в Global DANCE, който ще се проведе в София.

От думите на Желязкова стана ясно, че на 3 май в Културен център „Стара Загора“ ще се проведе първият годишен концерт на Балетна школа „Феерия“ за 2023. По време на него ще бъдат представени 40 танца като голяма част от тях зрителите ще могат да видят за първи път. „Всички сме много мотивирани да покажем какво можем, въпреки че през последните месеци, за съжаление, често има отсъстващи деца от репетиции, поради заболяване“, уточни Цвети. 

На 9 юни предстои концерт на школата, който е спечелен по Национален фонд „Култура“ на Министерство на културата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *