18.07.2024 | 14:02

За народни музикални инструменти „разказва“ изложбата „Песента на дървото“ в Търговище

В Славейковото училище – част от музейния комплекс в Търговище, ще бъде открита гостуващата изложба на Регионалния етнографски музей в Пловдив „Песента на дървото“. Експозицията „разказва“ за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.) и такива, използвани в новия следосвобожденски град (цигулка, виола, цитра, мандолина), съобщи директорът на музея-домакин Магдалена Жечева. 

Народната традиция, ориенталското влияние, модерните европейски инструменти и наследството на църковното пеене създават пъстро многообразие в българската музика. Още преди Освобождението се заражда градско общество с нови музикални вкусове, привнесени от Западна Европа. Така в крайдунавските градове към средата на ХІХ век се появява цигулката, разказват музейните специалисти. Европейската музика навлиза в страната по различни пътища: чрез емигрантите, чрез протестантските мисии и техните хармониуми, чрез българи, живели и учили в чужбина.

След Освобождението в България се завръщат професионално подготвени музиканти, а заедно с тях работят и майстори на музикални инструменти. И ако по-рядко се появяват големи инструменти като пиано и хармониум, то флейтата, акордеонът и китарата сравнително бързо се разпространяват в градовете. Често се изпълняват популярни откъси от опери и оперети, маршове и преработки на народни песни.

Каква обаче е „песента“ на дървото? За да оживее един музикален инструмент, трябва да се подбере подходящото дърво – явор, ясен, акация, орех, зарзала, дрян и др. Те са устойчиви и жилави, а звукът им предпазва от зли сили – тези „тайни“ разкрива изложбата. 

В нея са включени и музикални инструменти, „разказващи“ личните истории на реално живели „герои“ от делника на българина. 

Изложбата, която ще бъде открита на 27 април, ще остане подредена в Историческия музей в Търговище до 25 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights