23.07.2024 | 13:49

За пристрастието на режисьорката Вера Немирова към Рихард Вагнер

Виолета Тончева и Вера Немирова, портрет на Вагнер, нарисуван от Евгени Немиров, снимка: "Подиум"

Вера Немирова, едно от големите имена на съвременния оперен театър, постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна, представи вчера в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.
Пристрастието на режисьорката към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации нанегови произведения, които тя многократно интерпретира на различни престижни сцени, превръщайки ги в музикални събития от световна величина, заяви на срещата модераторът на срещата Виолета Тончева.
„Колкото повече се занимавам с Вагнер, толкова по-близък ми става този истински революционер и визионер, толкова по-добре разбирам неговата необятна същност, неговата вселена“, споделя Вера Немирова.
След смъртта на бащата Евгени Немиров, оперен режисьор, потомък на големия български писател, Добри Немиров, тя, заедно с майка си, оперната певица и педагожка, Соня Немирова, заминава за Рощок в Източна Германия, където завършва оперна режисура и налага името си като съвременен концептуален творец. През 2008-ма, се завръща на българска сцена и с постановките си в Софийската, Варненската и Старозагорската опера доказва, че и българската публика може да се приобщи към почитателите на съвременното оперно изкуство.
В творческата ѝ биография влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер, сред тях – „Танхойзер“ във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ във Франкфурт на Майн, “Валкюра“ в Залцбургския фестивал и Пекин, „Тристан и Изолда“ в Бон, „Лоенгрин“ в Базел, „Летящият холандец“ в Магдебург и Варна.
Варненската продукция на „Летящият холандец“, с режисьор Вера Немирова и диригент Светослав Борисов, която зрителите на тазгодишното издание на Опера в Летния театър могат да видят на 11 юли.
Вера Немировабе говори за отделните етапи в творческия процес – от подбора на постановъчния и изпълнителски екип през анализа на заглавието и вникването в същността до логическата обосновка в изграждането на всеки образ. Режисьорката засегна и теми, като умението да артикулира, сглобява и подрежда отделните компоненти в общото енергийно цяло на постановката, мястото на нестандартните идеи и дигиталните технологии в контекста на съвременнотооперно изкуство, рецепцията за Вагнер по света и в България и др.
Вера Немирова илюстрира своя разказ за пътищата си към Вагнер с мултимедийна презентация изготвена от Димитър Иванов.
Припомняме, че срещата с ценителите на оперното изкуство е съпътстващо събитие на Опера в Летния театър – Варна 2024.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights