23.02.2024 | 19:15

ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НЯМА НИЩО ПО-ПОДХОДЯЩО ОТ МЕСА В ПРОСЛАВА НА БОГА

МАЕСТРО ГРИГОР ПАЛИКАРОВ

Наред с традиционните коледни и новогодишни концерти, в които сме свикнали да слушаме музиката на Щраус и произведения от по-лекия жанр, без това в никакъв случай да бъде с негативен оттенък, е хубаво да си спомним, че говорим за Рождество Христово и няма нищо по-подходящо от това, на Рождество да прозвучи една меса в прослава на Бога.

На 23 декември, в Коледния музикален фестивал ние поднасяме Меса в до мажор от Бетовен, когото не бихме свързали автоматично с католическата меса. А той, знаем, е написал две такива меси – тази, която ние ще изпълним и голямата му меса Missa Solemnis в ре мажор. Трябва да кажем, че постижението на Бетовен в Меса в до мажор е голямо, макар че произведението не е било прието особено добре на своята премиера, което говори само за тесногръдието и невъзможността на публиката да оцени по достойнство качествата на творбата.

Вдъхновена от месите на Хайдн, тя си е чист Бетовен, с неговата стилистика, с неговата енергия, с неговото въздействие – една пълнокръвна меса, която така е написана, че не може да й се намери слабо място. Тя незаслужено остава в сянката на по-голямата меса Missa Solemnis, но всъщност е не по-малък шедьовър от нея.

Радвам се, че включихме меса в Коледния фестивал – идеята дойде от артистичния екип на Държавна опера Варна и ние се колебахме дали да бъде меса от Моцарт или от някой друг композитор, но накрая се спряхме на Меса в до мажор от Бетовен. Имаме прекрасни солисти – Габриела Георгиева, Бойка Василева, Валерий Георгиев и Гео Чобанов, а след вчерашната репетиция мога да кажа, че оперният хор е изключително добре подготвен от новата хормайсторка на Държавна опера Варна Надежда Маккюн. Смятам, че ще се получи много добър концерт.

Моята идея като диригент беше да свържа тази меса драматургично с друго произведение на Бетовен, което на моменти има общи корени дори в тематизма, освен в тоналността. И това е увертюрата „Леонора“ №3, свързана с единствената му опера „Фиделио“. Тази увертюра Бетовен е писал много мъчително, търсил е различни варианти, като най-съвършеният вариант е именно „Леонора“ №3. Съществува и четвърта увертюра, предпочетена в крайна сметка за операта „Фиделио“. Така или иначе, увертюра „Леонора“ №3 е пълнокръвно и напълно завършено произведение, което ще ни подготви за въпросната меса.

Напоследък често си казваме, какъв страхотен, невероятен или неповторим концерт сме слушали, но концертът „В очакване на Коледа“ ще бъде съвсем различен. В него за пръв път ще прозвучи коледна меса, която ще внесе различно настроение и това със сигурност заслужава да бъде чуто. Още повече, както вече споменах, става дума за една, не много често изпълнявана творба на Бетовен в България.

За предстоящите коледни и новогодишни празници пожелавам здраве – не само физическо, но и духовно здраве, а всички знаят, че духовно здраве ни дарява докосването до изкуството и неговите велики творби.

„В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА“

XXIII Коледен музикален фестивал – Варна 2022

23 декември 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Празничен концерт с диригент Григор Паликаров.

Солисти: Габриела Георгиева – сопран; Бойка Василева – мецосопран; Валерий Георгиев – тенор; Гео Чобанов – бас.

Оркестър и хор на Държавна опера Варна. Концертмайстор Анна Фурнаджиева. Диригент на хора Надежда Маккюн. Хор „Морски звуци“ с диригент Росица Щерева.

В програмата:

Лудвиг ван Бетовен – Увертюра „Леонора“ № 3;

Лудвиг ван Бетовен – Меса в до мажор, оп. 86.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights