17.07.2024 | 19:37

За темите табу трябва да се говори, каза пред БТА авторката на изложбата „Тъмна стая“ Иваша Христова

Изложбата „Тъмна стая“. Снимка: Боби Костадинов

Правя проекта „Тъмна стая“, защото за важните теми, за темите табу, за проблемите трябва да се говори. И трябва да се разнищва, и трябва да се търсят решения, защото най-важното, когато имаме някакъв проблем, какъвто е донякъде женската сексуалност, трябва да се говори, защото това е начинът да ни е срам по – малко. Това каза пред БТА Иваша Христова, по чиято идея е изложбата „Тъмна стая“ в концептуално пространство „Дом“. Проектът цели да разгърне темата за женската сексуалност през очите на три фотографки и три поетеси. 

ИДЕЯТА

„Идеята ми хрумна по-миналата година. Изобщо, идеята за секса живее в мен и в творчеството ми от няколко години, тъй като е важна за мен като личност. Самата аз съм живяла десет години във Франция. От там имах много книги, които четях – за феминистките вълни там, за това как се гледа на секса. Въпреки либералността във Франция като държава, темата дори и там продължава да е донякъде табу. И особено женската сексуалност“, казва тя. По думите й всичко е представено много силно от мъжка гледна точка – от това как мъжете виждат секса, какво те искат в секса, как те си представят еротиката.

„Една книга на френска феминистка беше описала в една глава как в жената има мъж, който наблюдава жената. Тази идея много ме ядоса, защото ми се стори много истинска и много вярна, всъщност. И се замислих как би било от женска гледна точка и как тази тема съществува много фрагментарно и нишово. И си казах, че бих искала да направя този експеримент и да отворя по някакъв начин темата“, разказва Христова. След това кандидатства по програмата за финансиране на творчески  проекти на „Пощенска кутия за приказки“. Събира екип от шест жени. Три, занимаващи се с фотография – Ивана Джановска, Теодора Федя Цанова и Лилия Петкова и три пишещи жени – Виргиния Захариева, Радостина Граховска и Иваша Христова. 

ТЕМИТЕ ТАБУ

„Бих казала, че има много жени, за които темата за секса е табу. По-големият проблем за мен обаче е, че тя е табу и за мъжете и че всъщност мъжете между тях говорят по рядко за секс, отколкото жените помежду си. Може би звучи изненадващо, но това е личното ми мнение, че също така все повече двойки говорят между тях, но има и много двойки, които продължават да не говорят много често за това или достатъчно за това, от което се пораждат проблеми, според мен“, казва Христова.

Според нея, говоренето по темите табу е начинът да се справим, да намерим подкрепа, да намерим емпатия, да намерим съюзници. „И това е адски важно, за да продължаваме да се развиваме като хора и дори като общество. Просто да говорим, да отваряме темата, да не ни е срам, да не ни е страх и ако ни е срам и ни е страх, все пак да го правим“, казва още Иваша Христова.

Иваша Христова е поетеса. Завършила е средно образование във Версай (Париж, Франция), където е живяла десет години. Напуска и Сорбоната, и творческото писане там, за да се върне в София. След това се занимава с алтернативен театър в „Алма Алтер“. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights