23.05.2024 | 6:07

За 29-ти път в Ген. Тошево се проведе Великденското добруджанско надсвирване

Снимка: Община Ген. Тошево

На Гергьовден, фолклорни ритми огласиха залата на НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево. За двадесет и девети път, стотици почитатели на народната музика се насладиха на виртуозните изпълнения на музикантите-участници в тазгодишното веселие, съобщават от добруджанската община.
Музикалният празник, който няма аналог в страната, събра на една сцена оркестрите „Приятели Фолк“, „Лира“, „Извор“ и “Клименто Фолк“ от Добрич, „Еделвайс“ и „Главанска тройка“ от Силистра, нашата изненада „Акордеонен квинтет“ и специални ни гости – оркестър „Пловдив“. Талантливите музиканти над четири часа радваха публиката с богата музикална програма. Пълната зала и бурните аплодисменти показаха, че фолклорът е жив и има много почитатели.
Великденското добруджанско надсвирване е част от културния календар на община Генерал Тошево и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни. През годините на съществуването му то е дало възможност на публиката да се срещне с редица изтъкнати майстори на народната музика, с много певци и инструменталисти. Проявата се е утвърдила като истински празник за ценителите на добруджанските ритми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights