23.09.2023 | 1:26

ЗВЕЗДИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО ОТНОВО СИ ДАВАТ СРЕЩА В ПРАГА ЗА 15-ОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

Петнадесетото издание на Фестивала на българското кино ще се проведе в Прага от 16-и до 19-и март 2023 г. Почитателите на стойностното кино ще имат възможност да гледат някои от най-интересните, награждавани и предпочитани от зрителите съвременни български филми. През последните 15 години екипът на Българския културен институт към Министерството на културата, който е инициатор и съорганизатор на събитието, представи пред хиляди зрители в Чехия както новото българско кино, така и емблематични класики от родната кинематография. Наред с това жителите и гостите на чешката столица, сред които и огромна част от българската диаспора, имаха възможност да се срещнат, докоснат и разговарят с десетки обичани български актьори, режисьори, оператори, сценаристи, продуценти, композитори.

  И тази година организаторите – Посолството на Република България, Българският културен институт в Прага, Националният филмов център и пражкото кино „Луцерна“, ще спазят традицията да представят пред фестивалната публика знакови имена от съвременното българско кино. В рамките на фестивала среща със зрителите в Прага ще имат харизматичните актьори Александър Сано, Башар Рахал и Райна Караянева, нашумелите режисьори Виктор Божинов и Мартин Макариев, знаменитият продуцент Галина Тонева и не по-малко амбицираният й колега Николай Урумов.

  Програмата на 15-ия Фестивал на българското кино ще започне на 16-и март с премиера на впечатляващия филм „Бягство“ на талантливия и разностранен режисьор Виктор Божинов, познат на фестивалната чешка публика с хитовите заглавия „Възвишение“ и „Голата истина за група „Жигули“.

  На 17-и март е прожекцията на тазгодишното българско предложение за академичната награда „Оскар“ за чуждоезичен филм – „В сърцето на машината“ на талантливия режисьор Мартин Макариев.

  В събота (18 март) зрителите отново ще се посмеят на премеждията на Ники Илиев и приятели в премиерата на неговия най-нов комедиен хит „Завръщане 2“.

  Събитието ще бъде закрито на 19 март с премиерата на стойностния филм „Петя на моята Петя“, който няма да остави равнодушни почитателите на доброто българско кино.

  Всички прожекции в емблематичното кино „Луцерна“ ще бъдат със субтитри на чешки и английски език и са с начало от 18:30 часа.

  В рамките на фестивала в пасажа на културния дом „Луцерна“ в сърцето на чешката столица ще бъде представена и впечатляващата фотоизложба „Звезди на българското кино“. Експозицията ще запознае посетителите с портретите на едни от най-известните и обичани български актьори – Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Гинка Станчева и др., от времето на 50-те, 60-те и 70-те години. Особено плодотворен период, за който може да се твърди, че родната ни кинематография „ражда“ звезди. Изложбата ще бъде представена в Прага от Българския културен институт в партньорство с Българската национална филмотека и галерия „Синтезис“ с куратор Калин Руйчев, съобщават от Българския културен институт в Прага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights