21.07.2024 | 20:32

Златен печат на Екатерина Велика е продаден на търг за 22,9 хиляди британски лири

Снимка: Пиксабей

Златният печат на руската императрица Екатерина Велика (1729-1796) беше продаден за 22,9 хиляди британски лири (27,6 хиляди долара) на търг на аукционната къща „Хартли Окшънс“ в град Илкли, Северна Англия, съобщи „Дейли мейл“. 

Върху печата от карнеол са гравирани кон и лъв. Той е използван като официален печат от руския императорски двор от 80-те години на 18-и век до смъртта на Екатерина II през 1796 г. Гравиран е от англичанина Чарлз Браун по картината „Кон, уплашен от лъв“ на английския художник Джордж Стъбс. Това е един от двата печата, поръчани от Екатерина II на Браун. Вторият, създаден малко по-късно, се съхранява в Ермитажа.

Печатът вероятно е донесен във Великобритания от член на семейството на търговците Мелиш, които са живели в Лондон. Впоследствие попада в ръцете на друго лондонско семейство, което го предава от поколение на поколение над 100 години. Печатът е открит от експерта по бижута Дейзи Хартли в кутия за бисквити в къща в северната част на британската столица по време на рутинна оценка на колекцията от предмети на собственика, пожелал да продаде артефактите, които притежава. Печатът й направил впечатление заради качеството на златния обков и на гравирането, въпреки че е трябвало да бъде почистен, за да се види пълният му блясък. 

Екатерина Велика е императрица на Русия от 25 декември 1761 г. до смъртта си през 1796 г. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights