Иван Гарелов представи книгата си „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“

Снимка: БТА

Иван Гарелов представи книгата си „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“. Събитието се състоя тази вечер в книжен център „Гринуич“.

Първият тираж от книгата е вече напълно изчерпан, като и вторият е на свършване, каза авторът по време на събитието.

По думите му двете сюжетни линии в „Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ се пресичат едва накрая, като ще го разбере само този, който стигне до там. В тази книга няма нищо измислено, но се чете като роман, допълни още журналистът.

В представянето се включи и поетът Александър Петров, който е главен герой в книгата.

„Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ разказва как младите се изправят срещу системата на културно ниво и как рокендролът навлиза в България. Конкретният повод за интереса на Иван Гарелов към тази история е вестникарски материал, според чието заглавие продуцент на „Щурците“ е бил шпионин.

Акцент в тома е ролята на рокендрола за сближаването на младите поколения от двете системи от двете страни на Желязната завеса. „Стигнах до извода, че 60-те години, и по-точно 1968 г., със събитията в Чехословакия, в единия лагер и младежките бунтове във Франция, и в Германия по същото време – в другия лагер, дадоха началото на идейното сближение между младите поколения“, разказа Иван Гарелов пред БТА през месец февруари, когато се състоя премиерата на книгата. Според автора езикът на това сближение е рокендролът. 

„Рокендрол, шпионаж и… последен валс“ съдържа снимков материал и кадри от филми, част от които се публикуват за първи път, съобщават издателите.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в Смилец. Завършил е Софийския университет със специалност „Журналистика“. През годините той е работил като редактор – първо във в. „Народна младеж“ (1968 – 1969), а след това в Българската телеграфна агенция (1970 – 1973). От 1973 г. до 2000 г. е в Българската национална телевизия като заместник главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното информационно-политическо предаване „Панорама“. По-късно работи и в други телевизии.

Автор е на книги като „Идвам от Израел“, „Атила срещу Афродита“, „Недалеч и неотдавна“, „Тук и сега“ и „Неизпратени писма до Маргарита“. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *