01.03.2024 | 21:46

ИЗГОТВЯТ НОВА МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЦЕНИЧНИ ИНСТИТУТИ

Снимка: Пресцентър на Министерството на културата

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ПРОВЕДЕ ПЪРВА РАБОТНА СРЕЩА СЪС СИНДИКАЛНИТЕ И РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА НОВА МЕТОДИКА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЦЕНИЧНИ ИНСТИТУТИ

Министърът на културата Кръстю Кръстев обсъди днес на работна среща с представители на синдикатите в сферата на сценичните изкуства рамката на новата Методика за финансиране на държавните сценични институти, както и повишаването на стандартите, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.
В срещата участваха представителите на съответните творчески съюзи, както и г-н Виктор Стоянов, заместник-министър на културата, г-жа Елиянка Михайлова, директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ и г-жа Весела Щерева, началник на политическия кабинет на министъра.
Министър Кръстев предложи дискусиите да се водят в две групи – по една за музикалните и за театралните културни институти. „Много би ми се искало в работата си да отчетем индивидуалността на всеки един културен институт и да се намери обща рамка. Това е основният проблем, който трябва да решим в най-скоро време. В работен вариант проектът ни трябва да е готов до 31 март, след което да бъде предложен за обществено обсъждане, за да може секторът да е максимално запознат“, подчерта министър Кръстев.
Министър Кръстев напомни още веднъж, че е важно да се отчете спецификата на всеки един държавен сценичен институт спрямо неговото местоположение, демографията в областта, както и задачите, които си е поставил. „От ключово значение е да отчетем различната необходима грижа за различните културни институти“, подчерта министърът на културата. Той предложи същинската работа да започне със създаването на теоретичен модел, а след това да се мисли за това в каква степен се различават сценичните културни институти в различните региони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights