24.04.2024 | 18:53

„Изкуството е преди съдържанието“, каза Деймиън Шазел на пресконференцията за откриването на кинофестивала във Венеция

"Изкуството е преди съдържанието", каза Деймиън Шазел на пресконференцията за откриването на кинофестивала във Венеция Режисьорът и председател на журито на кинофестивала във Венеция Деймиън Шазел. Снимка: АП

„Изкуството е преди съдържанието“, каза председателят на журито Деймиън Шазел на пресконференцията за откриването на 80-ото издание на кинофестивала във Венеция, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд лишава откриващата се днес венецианска Мостра от обичайното звездно присъствие. Проявата дори ще започне с италиански филм, който замени в кратки срокове първоначално планираната американска продукция.

Председателят на журито Деймиън Шазел е бил свидетел на по-празнични вечери – режисьорът, чиито филми „Ла Ла Ленд“ („La La Land“) (2016) и „Първият човек“ (2018) на два пъти откриха Мострата с обичайния шум и блясък, тази година няма да се срещне с много звезди.

„Всяко произведение на изкуството има стойност само по себе си и не е просто съдържание – много модерна дума в Холивуд в момента“, каза режисьорът, който носеше тениска в подкрепа на стачката, на пресконференцията за откриването на кинофестивала. „Изкуството е преди съдържанието“, допълни Деймиън Шазел.

„Става дума за това всеки човек да получава възнаграждение за всяко късче изкуство, което е сътворил, и да се намери начин да бъде подкрепян. Трябва да се върне идеята за предимството на изкуството пред съдържанието“, каза още Шазел.
       
Венецианската Мостра е първият голям световен фестивал, който понася ударите на стачката на американските сценаристи, към които се присъединиха актьори, искащи по-добро заплащане и ограничаване на използването на изкуствен интелект във филмовата индустрия.

Техният влиятелен профсъюз Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) забранява на членовете си не само да снимат, но и да участват в промотирането на филми. Сценаристите стачкуват от май, а актьорите – от юли.
       
Новата любимка на Холивуд Зендая трябваше да открие Мострата с „Претенденти“ на Лука Гуаданино, но американското социално движение реши друго. Филмът беше заменен от италианската продукция „Командирът“ на режисьора Едоардо де Анджелис, посветена на малко известен епизод от началото на Втората световна война.

Програмата е далече от обичайния си блясък, макар фестивалният директор Алберто Барбера, който направи много през последните години, за да превърне Венеция в един от любимите фестивали на американските звезди, да се опитва да постави нещата в перспектива.
       
„Въздействието на стачката ще бъде много ограничено, защото загубихме само един филм“, каза Барбера, визирайки „Претенденти“. „Ще ни липсват някои дългоочаквани звезди, но в крайна сметка това не е толкова страшно“, допълни фестивалният директор.

Филмът „Ферари“ на Майкъл Ман ще бъде едно от основните събития в конкурса. Биографичната лента за основателя на прочутата марка Енцо Ферари се възползва от изключение, коeто позволява на изпълнителя на главната роля Адам Драйвър да присъства във Венеция.

Друг от очакваните филмr на фестивала –  биографичната продукция „Маестро“ за пианиста, диригент и композитор Ленард Бърнстейн, обаче ще трябва да се справи без своя режисьор и изпълнител на главната роля Брадли Купър. 

Майкъл Фасбендер и Ема Стоун – звездите на още два филма от конкурсната програма – „Убиецът“ и „Poor Things“ по едноименния роман на Алистър Грей, също ще пропуснат проявата.

Колкото до завръщането на кинофестивала във Венеция на Роман Полански и Уди Алън, обвинени в сексуални посегателства, Алберто Барбера казва: „Трябва да правим разлика между човека и твореца. Историята на изкуството е пълна с творци, които са били престъпници, и въпреки това продължаваме да се възхищаваме на произведеният им“.

Конкурсната програма на кинофестивала във Венеция включва 23 филма, 19 от които са режисирани от мъже и само пет от жени. 

„Няма много филми на жени. Очевидно е, че трябва да се борим нещата да се променят“, признава Барбера. 

Кинофестивалът във Венеция – най-старият в света, ще продължи до 9 септември.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights