22.02.2024 | 13:10

Изкуството трябва да връща хората към желанието за живот, каза пред БТА Александър Секулов

Александър Секулов. Снимка: Емил Граничаров/БТА (архив)

Писателят и драматург отбелязва днес 60-ата си годишнина

Изкуството трябва да връща хората, които посягат към книги или влизат в театралните зали, към желанието за живот, към радостта, че са живи, към благодарността, към безценния подарък, който Господ ни дава да бъдем живи. Това каза пред БТА писателят, поет, драматург и журналист Александър Секулов. Днес той отбелязва своята 60-а годишнина.

Според него човек може единствено да бъде благодарен на собствения си рожден ден. „И за секунда не спирам да мисля на кого в живота си съм благодарен. Освен на родителите си, съм благодарен и на хората, които ме обичат. А да обичаш, означава да даваш кураж, така че съм благодарен на всички хора, които по някакъв начин са ми дали кураж“, каза Секулов.

Изкуството, което също дава кураж, той нарича „бяло“. Това са произведения, които карат човек да има кураж да преодолее болката, съмнението, депресията и да има способността и силата да се засмее, да помогне, да бъде милостив, да бъде помирен със себе си по някакъв начин, смята Александър Секулов. „Мисля, че българското изкуство е длъжник на българският зрител, читател и слушател по отношение на желанието за живот“, отбеляза той.

Според писателя и драматург „черното“ се рисува лесно. „Отчаянието се пресъздава лесно, гневът и яростта – също. Трудно е да накараш човек да се усмихне, да си изправи гръбнакът и да каже: „Има смисъл да го живея този живот. Това е трудното. Бялото е същинското изкуство, трудното изкуство“, смята авторът на „Корабът на сирените“.

През месец февруари в Народния театър „Иван Вазов“ предстои премиерата на спектакъла „Моби Дик“. Автор на текста на постановката по едноименния роман на Херман Мелвил е Александър Секулов, а режисьор е Диана Добрева.

„Това е тип енциклопедичен роман, чието действие се развива на кораб, сред море, в битка с огромен бял кит. Това е трудно да бъде пресъздадено в театрална среда, със средствата на театъра и затова ние все още водим своята си битка с тази невъзможна и понякога, мисля си, неизпълнима задача“, разказа Секулов. По думите му екипът на спектакъла се бори честно и с всички сили да създаде художествено произведение, в което човек да се изправи срещу всичко, което едновременно хем го плаши, хем и го привлича.

Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 г. в Пловдив. Баща му е актьорът Илия Секулов. Юношеската мечта на Александър Секулов е да бъде режисьор и завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри в Пловдив със специалност „Помощник-режисьор“. Завършва и българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

РАБОТИ КАТО ЖУРНАЛИСТ И ИЗДАТЕЛ

От 1991 г. до 1997 г. е журналист във в. „Новинар“. От 1993 г. до 2009 г. Александър Секулов е автор на ежедневната коментарна рубрика „Под игото“ на в. „Марица“, за която е носител на награда „Пловдив“ за журналистика през 1995 г. От 1993 г. до 1995 г. той е водещ на предаване в радио ТНН. Автор и издател е на списанията „Фрагменти“ (1990) и „Петното“ (2004). През 1999 г. той е изпълнителен директор на програмата на Европейския съюз „Европейски месец на културата“ – Пловдив. Създател е на фестивала Празници на изкуствата „Лятно време“ в Пловдив (1997). От 2014 г. е драматург на Драматичния театър „Николай О. Масалитинов“ в Пловдив.

В ЛИТЕРАТУРАТА

Александър Секулов е автор на книги със стихове, с есета, с фрагменти и публицистика, на романи, сред които: „Седмо небе“ (1988), „Високо, над далечината“ (1997), „Възхитително и леко“ (2003), „Колекционер на любовни изречения“ (2007), „Малка светица и портокалите“ (2009), „Карти и географии“ (2010), „Господ слиза в Атина“ (2012), „Гравьор на сънища“ (2013), „Скитникът и синовете“ (2015), „Море на живите“ (2017), „Жена на вятъра“ (2021). На 1 септември 2023 г. Александър Секулов представя новия си роман „Корабът на сирените“. Книгата носи подзаглавието „Контрареволюционен роман с френски сладкиш“. Пред БТА Александър Секулов разказва кои са сирените и какви са силите, които те притежават в романа му. „За разлика от митологичните сирени, които стоят на един остров и покрай тях минават мореплавателите, които биват прелъстени от тяхното пеене, сирените са идеологиите, които пътуват с ветроходи и прелъстяват човечеството“. Той допълва, че се надява това да е разказано „много леко“. „За мен една книга, нейната ценност, е да бъде дочетена“. На 18 ноември 2023 г. в Пловдив представя сборника си „Пиеси“. Негови творби са превеждани на английски, немски, френски, сръбски, македонски и унгарски езици.

В СЪРБИЯ ПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА ЧУЖДЕСТРАНЕН РОМАН НА ГОДИНАТА С КНИГАТА „ОСТРОВЪТ“

През 2011 г. излиза неговият детско-юношески роман „Островът“, който е обявен за чуждестранен роман на 2015 г. от сръбския блог за детско-юношеска литература “Knjigoskop”. Героинята от отличения роман, Габриела, пък е избрана за „Най-добър женски персонаж“. Книгата е публикувана на сръбски от издателство “Kreativni centar”. По романа „Островът“ е заснет и 8-сериен детски тв филм „Островът на сините птици“.

ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО „ОДИСЕЙ“ ПЕЧЕЛИ ДВЕ ОТ ЧЕТИРИТЕ ГРАН ПРИ НА ФЕСТИВАЛ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Александър Секулов е автор на пиесите „Светли хотелски стаи“, „Няма ток за електрическия стол“, „Народът на Вазов“, „Едип и пророците“. Драматург на пиесите „Вълци“, „Възвишение“, „Коприна“.

На 1 октомври 2022 г. по време на 19-ия Международен фестивал на античната драма „Стоби 2022“ във Велес, Северна Македония, две от четирите Гран при получава представлението „Одисей“, по Омир, от Александър Секулов, под режисурата на Диана Добрева, на Драматичен театър в Пловдив. Спектакълът е отличен за най-добро представление и получава награда за най-добра режисура. Според журито на фестивала представлението демонстрира завидно единство между поетиката на драматичния текст, амбициозната концепция на режисьорката, колективния потенциал на театъра, както и техническите и продуцентските качества, създавайки цялостно театрално преживяване на античния мит, което достига до зрителя на повече равнища.

„КОПРИНА“ Е ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ПОСТАНОВКА, СЕЛЕКТИРАНА ЗА ТЕАТРАЛНАТА ОЛИМПИАДА 

Постановката на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ „Коприна“, драматизация на Александър Секулов и режисьор Диана Добрева, по едноименния роман на италианския писател Алесандро Барико, е първата българска постановка, включена в официалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада. От 1 април до 1 юни 2023 г. неин домакин е Унгария. По думите на Секулов романът е труден за превръщане в спектакъл, защото е много малък, почти няма пряка реч в него и действието се развива многократно в два различни края на земята – Франция и Япония. Основният проблем в този спектакъл не е диалогът, както е при повечето постановки, тук въпросът е режисурата да открие този тон на събитията на сцената, който да отразява духа на книгата. Най-големият проблем за драматурга е бил кой разказва тази история. След отхвърляне на много варианти на режисьора Диана Добрева й хрумва това да не е човек, а копринените буби. Те цял живот правят много тънка нишка, от която се изплита една необяснима красота, което в някаква степен прилича и на живота. За него трудността в драматургията на този роман идва и от това, че той е крайно нехарактерен за сцената. Липсва драматичен конфликт, чрез който героите да се сблъскват и всичко се случва в сърцата на хората, което прави спектакъла различен, коментира драматургът. Той, по думите му, прилича на театрална дзен медитация.

ПРИЗНАНИЕ

Александър Секулов е носител на Националната студентска литературна награда (1987), на националната литературна награда „Академика“ (1988), на националната литературна награда „Иван Николов“ (1998, 2004), на наградата „Пловдив“ за литература (2003), на наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев“ (2017). Той е носител на националната награда „Христо Фотев“ през 2018 г. за стихосбирката „Море на живите“. На 24 май 2016 г. пиесата „Няма ток за електрическия стол“ на Александър Секулов, поставена от Лилия Абаджиева в Пловдивския театър, получава наградата „Аскеер“  за „Съвременна българска драматургия“. На 25 май 2019 г. пиесата му „Дебелянов и ангелите“, постановка на Диана Добрева, получава „Аскеер“ за „Съвременна българска драматургия“ и за „Най-добро представление“. На 24 май 2022 г. за пиесата си „Народът на Вазов“ Александър Секулов получава наградата „Аскеер“ за „Съвременна българска драматургия“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights