28.02.2024 | 15:16

Излагат дарени творби на скулптора Асен Попов в Художествената галерия на Добрич

Недко Недев и д-р Емилия Баева, Снимки: Ангел Радилов

На пресконференция днес бе представено дарението на творби на скулптора Асен Попов от дъщерята на художника – Елена Попова и нейния съпруг Любен Бойков.
Произведенията представляват бронзови портрети на Васил Левски, три мъжки портрета, скулптурата „Добруджанска майка“, „Добруджанско плодородие“ и допълват сбирката от творби на Асен Попов във фонда на ХГ- Добрич.

Скулпторът и художник Асен Борисов Попов (1925-2008) е роден в Добрич. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1959 г. при проф. Любомир Далчев, специалност „Монументална скулптура”.

Асен Попов работи предимно портрети и монументална скулптура. По-голямата част от творчеството му е свързано с Добруджа и нейната история – от Шабла до Дуранкулак, от Калиакра до Стожер и от Ген. Тошево до Добрич и Балчик. „Добруджанец в кръвта си, минал през борбите за освобождение на Добруджа, през дългия си и активен творчески път не престава да носи тази своя принадлежност“.

Автор е на редица монументални композиции – „Отечествената война“ (1968 г.) с колектив в Добрич, Паметник на Дуранкулашкия бунт (1970) в с. Дуранкулак, релефната композиция „Добротица“ (1968) на нос Калиакра, паметниците на Стефан Караджа, Йордан Йовков, Адриана Будевска и др. в нашия град, Паметника на свободата в с. Стожер, на Йордан Йовков (1959) и на ген. Стефан Тошев в гр. Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик и др., каза директорът на ХГ Добрич Недко Недев.

От името на Община Добрич зам. кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева благодари на дарителите специален „Поздравителен адрес“.

Изложбата с дарените творби на Асен Попов и скулптурите от фонда на Художествена галерия – Добрич са експонирани в Зала 5 на галерията до 17 октомври 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights