20.06.2024 | 21:17

ИЗЛЕЗЕ ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА „ОСТАНЕТЕ ЖИВИ”, НАСОЧЕНА СРЕЩУ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Проектът на журналиста Георги Стоянов поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата

Излезе второ допълнено издание на книгата „Останете живи”, която е насочена срещу войната по пътищата в България, съобщава plevenutre.bg .

Проектът на журналиста Георги Стоянов поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, то предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.

Във второто издание на „Останете живи”, което излиза с нова корица и много актуализирани детайли, са включени посланията за безопасност на пътя на над 20 популярни български личности, подкрепили мисията на книгата от нейното излизане през 2019 година. Специална глава е посветена на именитата волейболна треньорка Стефка Великова, която загина при пътен инцидент на 11 ноември 2023 година.

„Войната по пътищата няма да спре, докато не изчезне чувството за безнаказаност (тук е необходима намесата на държавата) и докато самите ние не събудим час по-скоро инстинкта си за самосъхранение, както и за съхранение на чуждия живот (това зависи от нас).Дължим нещo на хора като Стефка Великова, Милен Цветков, Ферарио Спасов и на хилядите жертви във войната по пътищата – дължим им почит, дължим им да не ги забравяме, дължим им и да опитаме да се променим, да станем по-отговорни и самодисциплинирани. Не само да опитаме – ние трябва да направим всичко по силите си, за да сложим край на тази брутална черна статистика. Да го направим в тяхна памет – на всички тези, които останаха завинаги на пътя и по завоите.“, споделя авторът на „Останете живи” Георги Стоянов.

В началото на 2020 година първото издание на книгата „Останете живи“ и съпътстващата я кампания бяха отличени с Първа награда в категория „Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии отразяващи проблемите на пътната безопасност“ на Деветите „Годишни награди за пътна безопасност“.  Междувременно четивото бе представено пред хиляди младежи из цялата страна и стана част от десетки училищни и общински библиотеки.

“Чрез второто издание на книгата ще продължа да правя това, което мога и е по силите ми – да предупреди колкото се може повече млади хора за отговорностите им на пътя. И се надявам да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат разумни, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя”, отбелязва  Георги Стоянов.

Всичко актуално около книгата и едноименната кампания може да следите на фейсбук страницата ОСТАНЕТЕ ЖИВИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights