16.06.2024 | 16:17

Излезе нова книга, посветена на Плевенската филхармония

Августина Серафимова представя новата си книга "Споделена музика", снимка: МФ "Софийски музикални седмици"

На 28 май в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ беше представена новата книга на Августина Серафимова „Споделена музика“, посветена на 70-ата годишнина на Плевенската филхармония, в която са събрани рецензии, интервюта и информационни материали на авторката, отразяващи дейността на културния институт, публикувани между 2000 и 2023 година. Редактор на книгата е проф. Елисавета Вълчинова-Чендова, която е автор и на предговора, а инициатор за издаването на сборника е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен.

„Споделена музика“ събира материали за многобройните изпълнения и премиери на произведения от български автори, осъществени от Плевенската филхармония през последните седем десетилетия, както и за световноизвестни инструменталисти и диригенти, които са гостували в Плевен или са изнасяли концерти с филхармонията. Специално внимание в книгата е отделено и на образователните концерти, които музикантите изнасят пред детска аудитория през годините, защото авторката Августина Серафимова е убедена във важната роля на класическата музика за доброто възпитание на всяко дете. Освен информация за историческото развитие, статии и интервюта за Плевенската филхармония, изданието включва и много снимки от концерти на оркестъра.

В музикалната култура на България имат място както големите оперни звезди Гена Димитрова и Катя Попова, така и много други, родени и израснали в Плевен, или свързали съдбата си с града талантливи творци. Един от тях е диригентът Георги Нотев. Роден през 1942 г. в София, той завършва хорово и оркестрово дирижиране в класовете на двама от най-големите ни музиканти – Васил Арнаудов и Константин Илиев. Специализира в Консерваторията в Ленинград при Николай Рабинович, а след това и в Залцбург при Бруно Мадерна. От 1982 г. Георги Нотев преподава в Българската държавна консерватория, междувременно е бил главен диригент на Видинската и Плевенската филхармония и Плевенската опера, а от 1997 г. е главен диригент на Софийската опера.

В Плевен считат, че този музикант има огромна заслуга за развитието на класическите жанрове в града, където Нотев работи с отделни прекъсвания в продължение на три десетилетия и половина – от 1973 до 2008 г. Той е един от основателите на Плевенската опера „Христо Бръмбаров“. Благодарение на него филхармонията достига завидно професионално ниво, а репертоарът на състава обхваща огромен брой творби от различни жанрове и епохи. През 2002 г. общинският съвет в града го удостоява със званието „Почетен гражданин на Плевен“. Георги Нотев е един от основателите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци в рамките на Лауреатските дни „Катя Попова“, както и на Националния конкурс „Гена Димитрова“.

Във фонотеката на БНР са запазени внушителен брой регистрации (предимно документални, разбира се) на Плевенската филхармония и Георги Нотев. Повечето от тях са на български творби, някои –  изпълнени за първи път. Но буквално поразена останах от един студийно осъществен през 1982 г. запис на симфоничната сюита „Шехерезада“ опус 35 от Николай Римски-Корсаков. Специално внимание заслужава концертмайсторът в това изпълнение – соловите изяви на изтъкнатата цигуларка и педагог Валентина Бунарджиева са възхитителни.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights