23.02.2024 | 19:45

Излезе от печат книгата „Етнография на Тутракан“

Излезе от печат книгата „Етнография на Тутракан“, съобщиха от Историческия музей в крайдунавския град. Изданието е дело на авторски колектив от етнографи, етнолози, фолклористи и музейни специалисти от Тутракан, Силистра и Русе.

В научния труд се изследват традициите, бита, културата, фолклора, на жителите на бившата Тутраканска околия. Представени са обичаите и на малцинствените групи като роми и алиани.

Информацията в книгата е групирана в научни статии, като авторите предлагат и съвременен поглед към традициите и бита на тутраканския край. 

Обърнато е сериозно внимание на риболова, който е основен поминък на населението в този край от древността до днес. В миналото жителите на Тутракан са имали славата на най-добрите рибари и майстори на лодки по долното течение на река Дунав.

И до днес  в града е запазено единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Архитектурният комплекс “Рибарската махала” е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи. 

Изданието „Етнография на Тутракан“ е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Тутракан.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights