22.02.2024 | 12:37

Излезе от печат книгата „Сребърна Тракия“

Изданието „Сребърна Тракия“, част от поредицата „Каталози“ на НАИМ-БАН, излезе от печат. Томът представя различни аспекти от среброто на траките. Той излиза по повод временната изложба „Сребърна Тракия“ (14.ΧΙ.2023 – 7.04.2024), организирана от Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките и НУ Археолошки музеј на Република Северна Македонија в гр. Скопие, обявяват от екипа.

Изданието е подготвено от специалисти от НАИМ-БАН и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и може да бъде закупена на касата на Националния археологически музей, гр. София, отбелязват от музея. Книгата излиза на английски език. Редактори на тома са Христо Попов, Калоян Праматаров, Наталия Иванова, Яна Димитрова, Николай Шаранков и Миглена Стамберова. Автори на статиите са Петър Делев, Христо Попов, Петя Пенкова, Юлия Цветкова, Красимир Ников, Костадин Рабаджиев, Калоян Праматаров, Меглена Първин, Наталия Иванова, Тотко Стоянов, Анелия Божкова, Милена Тонкова и Миглена Стамберова.

„Изданието обединява 14 статии посветени на тракийските племена и владетели, сребърните суровини в тракийските земи, надписите върху сребърни съдове, царското монетосечене, влиянията и автохтонните елементи при изработката на сребърни предмети, боговете и митовете изобразявани върху тях. Проследено е приложението на среброто в погребалните практики, парадното въоръжение, конската амуниция, банкетните сервизи, накитите и елементите от облеклото и са посочени основните производствени центрове. Книгата включва фотографии на сребърни артефакти от 20 български музея и сребърни предмети от постоянната експозиция на Национален исторически музей в гр. Букурещ, Румъния“, разказват от НАИМ-БАН.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights