08.12.2023 | 18:20

Излиза ново издание на „Кан Тервел – Спасителят“ от Бойко Беленски

Ново издание на историческия роман „Кан Тервел – Спасителят“ от Бойко Беленски излиза на книжния пазар, съобщават издателите от „Атеа“.

Романът разказва за заслугите на българския владетел, син на Аспарух, за отхвърлянето на опасността от превземането на Европа от арабите чрез свалянето на обсадата на Константинопол. Заради победоносното сражение през август 718 година, когато е спряна арабската заплаха и разпространението на исляма, Кан Тервел става известен като „Спасителят на Европа“, разказват издателите. По думите им за него са били съчинени много балади и пиеси, а Българската православна църква го канонизира като светец – Свети Тривелий Теоктист – Свети благоверен Цар Български Тервел.

„Това е образ на български владетел,  който продължава да е подценяван у нас. Невероятен образ, Тервел е първият и единствен владетел, влязъл в Константинопол като завоевател, който възстановява на трона император Юстиниан II. Заради оказаната му помощ, императорът го удостоява с титлата „кесар“, запазена само за престолонаследника, с която не е бил титулуван чужд владетел и е изключителна привилегия“, казва Бойко Беленски.

Сред останалите книги на автора са „Поличба“, „Веда за Орфей“, „Цар Калоян“, „Съзидателят кан Омуртаг“, „Възмездието на Телериг“, „Аз съм Калоян Тертер“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights