17.07.2024 | 18:55

Изложбата „Йежи Новошелски“ на Полския институт в София гостува в РБ „Дора Габе“

От 17 юни 2024 г., РБ „Дора Габе“ Добрич ще предложи на вниманието на своите читатели и гости поредна интересна полска изложба, представяща един от най-изтъкнатите полски творци на ХХ век. Изложбата е предоставена от Полския институт в София и е подготвена през 2023 година по повод 100 години от рождението на Йежи Новошелски (1923-2011) – художник, православен теолог, мислител. Син на украински лемко и полонизирана австрийка, той израства на границата между полската и украинската култура, а изкуството му е общо наследство и гордост за Полша и Украйна.
От екипа на Полския институт в София определят живописта на Новошелски като пример за цялостна естетика, основана на теологията на иконата и духовността на православието.
Религиозният стенопис е важна част от това творчество; художникът проектира украсата на храмове на различни вероизповедания, но успява да използва византийското наследство и в светската живопис: пейзаж, акт, абстракция. Неговият уникален стил се оформя от пресичането на западните и източните традиции: авангард и византийско изкуство. От сюрреализма той възприема атмосферата на двусмисленост и загадъчност. От иконата – йератичността, силния контур и плоските форми, както и дълбоката символика на светлината и цвета. Творбите на Новошелски могат да се разглеждат като продължение на изкуството на региона, огледало на общата идентичност, но и като определен пътепоказател, импулс за по-нататъшно развитие.

Смята се за зограф и светски художник, който разработва почти всякакви сюжети – от композиции и актове, до пейзажи и натюрморти. Автор е също така и на теоретични разработки за иконите и живописта.
Изложбата е изготвена по поръчка на Министерството на външните работи на Република Полша. Автор на текстовете и подбор на илюстрациите: Кристина Черни.
Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 17 юни до 17 юли 2024 г.
Каним любители на изобразителното изкуство, почитатели на полската култура, гражданите на Добрич и областта, и полската общност в града да се запознаят с богатата личност на твореца и неговия неповторим художествен почерк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights